Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Festival korenite zvočne hoje
28. september–1. oktober 2023
Cukrarna in javni prostori

Sodelujoče_i umetnice_ki: a l l j a , Elena Biserna, Catherine Clover, Amanda Gutiérrez, Ida Hiršenfelder, Jata C, katrinem, Aldo Milohnić, Boštjan Perovšek, Irena Pivka, Anna Raimondo, OR poiesis, Tim Shaw, Jacek Smolicki, Marko Pogačnik, Neja Tomšič in Brane Zorman.

TO)pot združuje umetnice_ke, teoretičarke_ke in radovedne sprehajalke_ce, ki hojo in poslušanje doživljajo kot prostorsko uresničitev kraja in telesa; kot praksi prebiranja, ustvarjanja, prizemljevanja, potopitve, vplivov okolja na človeka in človeka na okolje; kot izkušnji izvorne povezanosti in soodvisnosti z drugimi človeškimi in nečloveškimi bitji in svetom.

PRIJAVA NA DOGODKE IN NAKUP VSTOPNIC

Prijava za zvočni sprehod Globoka hiša na kristina.jermancic@cd-cc.si.
Obvezna prijava za zvočne sprehode in delavnice (kulturni evro v višini 2€ na lokaciji).
Nakup vstopnic za Sleep koncert (10€).

         PROGRAM PO DNEVIH

Vsi dogodki

OR poiesis: YAMAMAYU nočna pohajkovanja

Zvočni sprehod, globoko poslušanje
V sklopu 29. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti
9. oktober 2023, ob 19.00, Mestni park Maribor

Elena Biserna: Feministični koraki + Amanda Gutiérrez: Sono-soro

Delavnica zvočne hoje za ženske in LGBTIQ+2 osebe
Ponedeljek, 25. 9., ob 19.00, Cepetka JSKD

Irena Pivka, Brane Zorman: Globoka hiša

Zvočni sprehod
sobota, 23. september, 17.00 in 19.00, Cankarjev dom, glavni vhod

Marko Pogačnik: Ustvariti kulturo Gaje 2006-2023

Sprehod z umetnikom
Sreda, 27. september 2023, ob 16.00, Trg republike, spomenik Revolucije

Aldo Milohnić: TOpotna hoja za hodečimi performansi

Peripatetično predavanje
četrtek, 28. september, ob 16.30, Mestna hiša

Kritični pristopi do zvočnega sprehajanja

Teoretična prezentacija in razprava
Četrtek, 28. september, ob 18.00, Cukrarna

Neja Tomšič: Razpletanje vrta

Uradno odprtje festivala TO)pot
Performans v nastajanju
Četrtek, 28. 9., ob 20.00, Cukrarna
4-kanalna zvočna instalacija
28. 9.—1.10. 2023, Cukrarna

Anna Raimondo: Encouragements

HD video
28. 9.–1. 10.
Cukrarna

Tim Shaw: Ambulation

Zvočni sprehod
petek, 29. 9., ob 17.00, Cukrarna, in ob 20.00, Valvasorjev park

Irena Pivka in Brane Zorman: VRToglavi VRT

AR zvočni sprehod, 50 min
30. junij in 1. julij, ob 19.30
Tomšičev drevored, Ljubljana

katrinem: BesenBallett

Delavnica, petek, 29. 9., ob 14.00, Cukrarna
Družbena skulptura in performans, sobota, 30. 9., ob 11.00, Mestna hiša

Catherine Clover: Larking

Zvočni/slušni sprehod
Sobota, 30. 9., ob 12.30, Špica
Nedelja, 1. 10. 2023, ob 5.30, Cukrarna

Amanda Gutiérrez: Listening / Speaking in Tongues

Zvočni sprehod
Sobota, 30. 9., ob 18.30
Cukrarna

Boštjan Perovšek: Oko, ki sliši preteklost

Zvočni sprehod
Sobota, 30. 9. ob 20.30
Jakopičevo sprehajališče

a l l j a: Sleep koncert

Potopitveni zvočni dogodek, 420 min
Sobota, 30. september, ob 22.00
Cukrarna

Amanda Gutiérrez: Sono-soro[walks]

Razstava
Del 29. festivala Mesto žensk
3. 10.-14. 10. 2023
Galerija ŠKUC

Jata C: Kronolit

Večkanalna zvočna instalacija
27. september—26. november 2023
Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

TO)pot je festival zvočnih sprehodov, dogodkov, delavnic, refleksij, ki poslušanje in hojo naslavljajo kot relacijski praksi. V zgoščenem časovnem okviru, ko se ozračje zbistri in poletje prevesi v jesen, festival z različnimi formati in projekti ponuja drugačno doživetje znanih in manj znanih urbanih prostorov, kotičkov in poti.

V okviru tridnevnega programskega dela in predfestivalskih dogodkov na različnih lokacijah letošnji TO)pot predstavlja dela umetnic_kov, raziskovalk_cev in teoretičark_kov. Njihovi projekti vzpostavljajo stik s prostori – njihovo materialnostjo, akustiko, zgodovino, ekologijo, družbenim in političnim življenjem – skozi telo v gibanju, preusmerjanje pozornosti, kolektivne akcije, spreminjanje neslišnega v slišno, izzivanje politike telesa v javnem prostoru, poslušanje ali oglašanje z več-kot-človeškimi subjekti … Festival nas vabi, da preizprašamo naše odnose z okoljem z različnimi pristopi, v različnih okvirjih, z različnih zornih kotov, v raznovrstnih oblikah, z različnimi orodji, v različnih prostorih in časih.

Festival otvarja diskurzivni program, v katerem premišljevanje hoje, poslušanja, njune zgodovine in izjemnega pomena v današnjem času prevzema različne oblike: peripatetično predavanje Alda Milohniča, Jacek Smolicki z zvočno predstavitvijo knjige Soundwalking. Through Time, Space, and Technologies (Routledge 2023), potopis antologije Elene Biserne z naslovom Going Out. Walking, Listening, Soundmaking (umland 2022) in prispevek Ide Hiršenfelder o poslušanju, lokaciji in načinu gibanja teles v času in prostoru, osrednjih temah njenega daljšega besedila  Vaje v poslušanju neslišnega (Akustično skupno, Cona 2022). Razprave začrtujejo ozadja festivalskih sprehodov, instalacij, koncertov, performansov in delavnic, so pa tudi prostor izmenjave razmišljanj o izbranih temah, metodologijah in vprašanjih, ki se ob tem zastavljajo.

Tim Shaw in Boštjan Perovšek predstavljata deli, ki v ospredje postavljata zaznavanje okolja. Shaw v zvočnem sprehodu Ambulation s tehnikami terenskega snemanja v živo ustvarja interaktivno improvizacijo z zvoki okolice. Udeleženci med hojo poslušajo obdelane, z mikrofoni in senzorji zajete zvoke elektromagnetna valovanja in okolice. Zvočni sprehod Oko, ki sliši preteklost Boštjana Perovška pa naslavlja fenomena okoljske disociacije in sinestezije kot posledico ločitve oz. pretrgane povezave med posameznico_kom in njenim oz. njegovim naravnim okoljem.

Ekološka angažiranost sta besedi, na kateri najprej pomislimo ob naslednjih delih. Otvoritveni večer prinaša Razpletanje vrta, instalacijo in performans v nastajanju Neje Tomšič, ki združuje imaginacije dveh parkov: enega prvih eksotičnih parkov v Sloveniji (Rafutski park) in fantazijskega parka aleksandrink v Aleksandriji. V park je umeščen tudi VRToglavi VRT, zvočni sprehod Irene Pivka in Braneta Zormana, ki na primeru kolonialnih imperijev in preseljevanja rastlin izpostavlja težaven odnos ljudi in rastlin. Angažiranost pa lahko pelje tudi v raziskovanje vrstne in medvrstne komunikacije, ki jo v in situ projektu Larking obravnava Catherine Clover. Projekt je osnovan na partiturah pesmi različnih ptic selivk na območju Ljubljane in skupnostni aktivaciji s pomočjo medvrstnega potujočega zbora.

Našo pozornost do okolja lahko raziskujemo tudi preko materije tal in akustičnih značilnosti mestnega prostora. katrinem se predstavlja z BesenBallett, socialno skulpturo in kolektivno koreografijo, v kateri metla, vsakdanji pripomoček za čiščenje, postane zvočilo. Lahko pa je tudi orodje za preizpraševanje (in spreminjanje) razmerij moči med telesi v javnem prostoru. V Cukrarno prihaja Anna Raimondo z videom Encouragements, ki kolektivnemu telesu daje glas. Mesto zasuje s sporočili opolnomočenja, ko se potika naokrog in v navideznem telefonskem pogovoru izreka misli spodbude in podpore, ki jih je zbrala v pogovorih z najrazličnejšimi ženskami. Feministični pristop uporabljata tudi Amanda Gutiérrez in Elena Biserna, ki raziskujeta (zvočne) situirane izkušnje na osnovi spola in spolne usmerjenosti med nočnim sprehodom. V sodelovanju s festivalom Mesto žensk bosta po zapisanih partiturah in protokolih izvedli različne kolektivne projekte, da bi splet lahko poslušali nočne zvoke mesta.

Z nočjo sta uglašeni tudi vsebina in oblika zvočnega dogodka Sleep koncert Alje Petric, ki premišljuje njene različne časovnosti, (zvočne) aktivnosti, nihanja med budnostjo in snom. Zadnji festivalski večer – in noč – vas vabimo v Cukrarno na potopitveno izkušnjo globokega poslušanja, med katerim boste drseli vse globlje in globlje in počasi potonili v spanec.

Kuratorki programa festivala TO)pot sta Elena Biserna in Irena Pivka. Organizator festivala je Cona v sodelovanju s Cukrarno. Partner projekta Amande Gutiérrez je festival Mesto žensk.

KOLOFON

Kuratorici in uvodno besedilo Elena Biserna, Irena Pivka
Prevod v slovenščino in lektura: Melita Silič
Angleška lektura glavnega festivalskega besedila: Ana Čavić
Oblikovanje glavne vizualije: Ajdin Bašić, Matej Tomažin
Oblikovanje: Matej Tomažin
Tehnična podpora: Brane Zorman, Martin Lovšin in tehnična ekipa Cukrarne
Koordinacija za Cukrarno: Eva Bolha, Alenka Trebušak
Produkcija: Irena Pivka, Matej Tomažin, Brane Zorman
Koprodukcija: Cukrarna / MGML
Koproducent festivalskega dogodka Amande Gutierrez: festival Mesto žensk
Koproducent predfestivalskega dogodka Jata C – Kronolit: Ljubljanski grad
Producent dogodka Globoka hiša: Cankarjev dom

Sprehod Marka Pogačnik povezuje festival TO)pot in dogodek Zdaj je tukaj, Maska. Delo VRToglavi VRT je nastalo za projekt VITAL. Posebne zahvale: Univerza Concordia, Marmor Hotavlje, Zavetišče za zavržene rastline, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Gledališče Ane Monro, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo. 

@