Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

a l l j a: Sleep koncert

Potopitveni zvočni dogodek, 420 min
Sobota, 30. september, ob 22.00
Cukrarna
Cena vstopnice: 10 €

Nakup vstopnic

Foto: Matjaž Wenzel, Milimeter studio.

V lobiju galerije Cukrarna nas pričakuje nočni koncert, globoko poslušanje ob zvočnem uglaševanju in uspavanju. Pred koncertom bo krajša predstavitev s pogovorom o pogledih na spanje in terapevtskih lastnostih zvoka.Vsa materija je sestavljena iz atomov in elektronov.

Tako človeški kot več-kot-človeški organizmi so v neprestanem gibanju delcev, vvalovanju.Vsakodnevno smo izpostavljeni raznovrstnim dražljajem, ki vplivajo na naravne vibracije v telesu: zvočne frekvence, elektromagnetno sevanje, frekvence mentalnih procesov idr.Ti raznoliki dražljaji modulirajo naše počutje. Sodoben človek je nedvomno najbolj izpostavljen psihološkim napetostim, ki so posledica vedno hitrejšega načina življenja,v katerem primanjkuje časa za počitek, sprostitev in regeneracijo.

Kamorkoli gremo, nas spremljajo hrup,vrvenje prometa, čebljanje telefonov, glasba iz avtomobilov, lokalov…Javni prostori so zasičeni z različnimi zvoki, ki jih skorajda ne zaznavamo več, saj so postali sestavni del našega vsakdana. Le ponoči, ko človek počiva, se zvočno nasičeni urbani prostori utišajo. Noč je namenjena počitku in regeneraciji. Misli se umirijo in dihanje upočasni, sprosti se živčni sistem in posledično celotni organizem.To je čas, ko svoj prostor za življenje dobijo več-kot-človeške, nokturne živali.Vendar pa se v prostorski ločenosti človek le redko sreča z nočno krajino. Kako zveni narava, ko spimo, in kako zveni speči človek?

Možganska aktivnost med spanjem preide v alfa, theta, delta valovanje, kar omogoči mehčanje mentalnega in fizičnega telesa. Ciljno upočasnjevanje možganskega valovanja je značilno tudi za raznolike psihoterapevtske sprostitvene metode, kot so med drugim meditacije, hipnoza in avtogeni treningi.

Uporaba tradicionalnih terapevtskih glasbil (gongi, pojoče posode, bobni …) se je preko starodavnih obredov dežel Vzhoda v 60. in 70. letih 20. stoletja razširila v glasbeno umetnost (psihedelična glasba in klasična glasba). Danes predstavlja pomemben element pri terapevtskem delu v zdravstveni stroki (glasbena terapija). Posebna značilnost teh glasbil je, da upočasnijo možgansko valovanje (alfa, theta, delta), karvodi v stanja zelo globoke sproščenosti,v katerih se samodejno aktivirajo procesi celične regeneracije, razstrupljanja in obnove organizma.

Potek dogodka: Prostor bo opremljen s podlagami za spanje, udeleženke_ci potrebujejo svoj vzglavnik, odejo in udobna oblačila. Po kratkem teoretičnem uvodu ob 22.00 se bo koncert začel okrog 23.00. Iz večurnega zvočnega uspavanja se bomo prebudili tik pred jutranjo zarjo. Takoj po nočnem koncertu se bo moč pridružiti zvočnemu sprehodu Larking umetnice Catherine Clover.

a l l j a [Alja Petric] kot pevka, pedagoginja in vsestranska raziskovalka posveča svoje življenje raziskovanju glasbene umetnosti, vodenju individualnih in skupinskih zvokovno-vokalnih delavnic ter terapevtskem delu z zvokom. Navdih za umetniško ustvarjanje išče v zvočnih krajinah narave in vsakodnevnem urbanem življenju prestolnice.

Postavitev ležišč za koncert je omogočila Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

@