Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Neja Tomšič: Razpletanje vrta

Uradno odprtje festivala TO)pot
Performans v nastajanju, 20 min
Četrtek, 28. september, ob 20.00
Cukrarna

4-kanalna zvočna instalacija
28. september—1. oktober 2023
Cukrarna

Foto: ZMKT.

Razpletanje vrta združuje imaginacije dveh parkov: enega prvih eksotičnih parkov v Sloveniji (Rafutski park) in fantazijskega parka aleksandrink v Aleksandriji. Oba parka sta nastala v prvi polovici 20. stoletja v obdobju intenzivnih odnosov in migracij med državama. Rafutski park je posest okoli ‘begove vile’, ki jo je v zanj značilnem neoislamskem slogu zgradil Anton Laščak, ki je delal v Egiptu. Park je bil dolgo zapuščen in se razrasel v rajski vrt z zaraščajočimi se rastlinami. Istočasno je v Aleksandriji nastal vrt, v katerem so šolske sestre Kristusa Kralja gojile zelenjavo in kjer naj bi se aleksandrinke družile, med drugim ob radiču.

Instalacija združuje zvočne posnetke ambienta Rafutskega parka tik pred njegovo prenovo leta 2022 in jih prepleta s seznamom eksotičnih in invazivnih vrst, ki so tam rasle, ter merili za presojo njihove edinstvenosti (izjemna višina, premer, estetska vrednost, starost in pričevalna vrednost). Ta zvočni vrt je poseljen s časopisnimi naslovi in citati iz člankov o poskusih slovenskih mož, da bi preprečili intenzivne ženske migracije v Egipt v prvi polovici 20. stoletja, in odlomki pesmi, ki domišljijo aleksandrink povezujejo s slovenskim mitom o Lepi Vidi, ki je pomembno prispeval k izbrisu njihove zgodovine. Instalacija sooča te predstave, pri čemer postavlja nov, imaginarni vrt, v katerem drevesa in rastline postanejo sopripovedovalci, vrt pa materializacija zaraslih pripovedi in podob.

Neja Tomšič je vizualna umetnica, raziskovalka in piska. Po izobrazbi je slikarka, v svoji interdisciplinarni praksi pa raziskovanje spaja z risbo, performansom, videom in zvokom. Zanimajo jo spregledane in skrite zgodbe iz zgodovine in ustvarjanje performativnih oblik, ki bi lahko sprožile nove razmisleke o sedanjosti. Je soustanoviteljica Muzeja tranzitorne umetnosti – MoTA, med letoma 2017 in 2020 je vodila festival SONICA. Je članica skupine Nonument Group, prejemnice Plečnikove medalje za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Postavitev grede je omogočilo Zavetišče za zavržene rastline.

@