Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Amanda Gutiérrez: Listening / Speaking in Tongues

Zvočni sprehod, 75 min
Sobota, 30. september, ob 18.30
Cukrarna

Obvezna prijava

Foto: Alexis Bellavance.

Zvočni sprehod je prepreden s poetičnostjo literature Glorie Andalzúa (ameriška raziskovalka čikano feminizma, teorije kulture in queer teorije, op. prev.), v kateri avtorica sestavlja mozaik pomembnih povezav med subjektiviteto mestice (mestiza) in Čikane (Chicana), ki jo Andalzúa teoretizira s konceptoma transfronterizo in borderlands (avtorica ju umešča v prostor nevidnih, nenaravnih mej in stalnega prehajanja, v katerem živijo tisti, ki prestopajo, ne upoštevajo ali se soočajo z mejami ‘normalizirane binarnosti’, op. prev.).

Sprehod je zasnovan na zvočni partituri, ki obravnava drugost kot posledico priseljenosti, drugačne spolne usmerjenosti in nenehnega prehajanja med mejami, jeziki in kulturami. V njem se odražajo lokalne zvočne ekologije in simbolni vidiki Andalzuajine poezije.

Amanda Gutiérrez (1978, Mexico City) se v svojem raziskovanju političnega poslušanja in študij spolov osredotoča na prakse zvočnega sprehajanja. Gutiérrez, sicer diplomantka scenografije na National School of Theater, z uporabo različnih digitalnih orodij preučuje avralne (slušne) plasti vsakdanjega življenja in kolektivne identitete. Magistrirala je iz medijskih in uprizoritvenih študij na SAIC (School of the Art Institute of Chicago).

Zvočni sprehod je nastal v koprodukciji s festivalom Mesto žensk, ob finančni podpori Univerze Concordia.

@