Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Boštjan PEROVŠEK: Zvočna prepletanja

torek, 20. 9. 2022, od 18:00 do 19:00, Morska biološka postaja Piran, v sklopu 3. Biotremološke konference
v okviru mednarodnega projekta Akustično skupno


Foto: Roland MÜHLETHALER

Umetniško delo Zvočna prepletanja deluje na področju spajanja znanosti in umetnosti. Znanstveno proučevanje vibracijskih signalov živali (biotremologija) je z vidika zvočne umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali, skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji. Posebno mesto v instalaciji imajo pajkove mreže, prisotne v razstavnem prostoru. Pajkove mreže namreč niso zgolj pasti za plen, ampak delujejo tudi kot neke vrste podaljšek pajkovih senzornih sistemov. Vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna. Razstava odstira ta nevidni zvočni svet s pomočjo zvočne projekcije neobdelanih zvokov aktivnosti žuželk in pajkov, ter s pomočjo zvočne kompozicije, ki bazira na istem zvočnem viru. Ta je naknadno elektronsko obdelan, sledi pa zvočnim osnovam naravnih zvokov – kot sožitje naravnega in umetnega. Večina ​​posnetkov je bilo narejenih v studiih zavoda Cona in Boštjana PEROVŠKA, s pajkovkami, ki bosta prisotni tudi v razstavnem prostoru. Za snemanje je bil uporabljen niz piezo senzorjev izdelanih po meri. Nekaj izbranih posnetkov je bilo narejenih s senzorji povezanimi s pajkovo mrežo v studiu Tomás Saraceno, nekateri posnetki pa so del zasebnega zvočnega arhiva Rolanda Mühlethalerja.

V okviru razstave se bo odvil zvočni dogodek v živo, v fokusu katerega bodo raznovrstni neobdelani zvoki pajkov in žuželk, ki tvorijo tudi osnovo dela Zvočna prepletanja. Te zvoke bo Boštjan PEROVŠEK v živo moduliral ter tako poslušalcem ponudil bolj neposreden vpogled v svoje doživljanje zvokov teh živih bitij.

**

Boštjan PEROVŠEK je glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra s skupino SAETA, ustvarja pa tudi glasbo za film, gledališče, performanse, multimedijske instalacije ter zvočne krajine za muzeje in galerije.

Zahvale:
Za pomoč pri snemanju v studiu Zavoda Cona se zahvaljujemo dr. Klemnu ČANDEKU iz Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov, Nacionalnega inštituta za biologijo, Ljubljana.
Za procesiranje GPS podatkov gibanja posameznih oseb (prostovoljno so predali podatke za sodelovanje pri projektu), se zahvaljujemo Laboratoriju za računalniški vid, Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani. Sledi GPS so bile s pomočjo globokih nevronskih mrež preslikane v zvočni format MIDI. S tem smo dosegli sonifikacijo gibanja izbranih oseb.
Snemanje zvokov je bilo omogočeno z uporabo snemlne tehnike Studia Tomas Saraceno, ki so inspirirali zvočno kompozicijo.
Za najem prostora se zahvaljujemo Gledališču Ane Monro.

PREJŠNJE IZVEDBE

ponedejek, 5. 7. 2021 ob 20h, Glavni trg Novo Mesto
v okviru konS = MODUL

torek, 3. 11. 2020 ob 18:00 na 88.8 MHz – lokacijski FM sprehod (v parku Tivoli)
del festivala MFRU

torek, 22. 9. 2020 galerija Steklenik
18.00 ali 18.45: dr. Roland MÜHLETHALER: Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrež
20.00: večerna otvoritev in zvočni dogodek v živo

Dogodek je potekal v okviru razstave 8-kanalne zvočne instalacije Zvočna prepletanja, ki je bila razstavljena v Stekleniku med 19. septembrom in 6. novembrom 2020.

KOLOFON
Umetnik: Boštjan PEROVŠEK
Znanstvenik: dr. Roland MÜHLETHALER
na razstavi prisotni pajkovki vrste: navadni križevec
Likovna zasnova inštalacije: Irena PIVKA
**Avtor videa in fotografij: Miha GODEC
Kuriranje in organizacija: Irena PIVKA, Brane ZORMAN
Prevod in lektura: Katja KOSI
Odnosi z javnostmi: Matej TOMAŽIN
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2020
Prostor: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost
Umetniško delo je nastalo v okviru projekta konS– platforme za sodobno raziskovalno umetnost

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

@