Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

dr. Roland Mühlethaler: Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrež

torek, 22.9.2020
18.00 ali 18.45: dve skupini po max. 10 oseb
Park Tivoli (izhodišče galerija Steklenik)

predhodna prijava na: cona@cona.si

Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod je del otvoritvenega programa nove razstave Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja, ki je v galeriji Steklenik na ogled in poslušanje med 19. septembrom ter 6. novembrom 2020.

(v okviru projekta konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost)


foto: Eva Grabner

Med raziskovalno-umetniškim zvočnim sprehodom, ki ga bo vodil dr. Roland Mühlethaler, bodo udeleženke_ci spodbujene_i, da najdejo in opazujejo lokalne pajke in njihove mreže. Sprehod bo obogaten tako s strokovno razlago, kot z raznovrstnimi pripovedmi dr. Mühlethalerja, ki bo udeleženke_ce naučil, kako naj s preprostimi orodji (na primer glasbenimi vilicami) zvabijo pajke iz njihovih mrež. Pajkove mreže bo na ta način mogoče geografsko označiti z aplikacijo Arachnomancy. Aplikacijo je v Berlinu razvil umetnik Tomás Saraceno in njegova studijska ekipa – z namenom, da bi vzpostavili medvrstni dialog s pajki.

Ugotovitve, zbrane med raziskovalno-umetniškim zvočnim sprehodom, bodo prispevale k skupnemu zemljevidu Arachnomancy, ki se bori tudi proti omejevanju širjenja pajkovih mrež ter posledičnemu upadanju in izumiranju njihovih raznolikosti.

Obiskovalke_ce vabimo, da si aplikacijo predhodno naložijo na telefon. Najdete jih na spodnjih povezavah:
https://apps.apple.com/de/app/arachnomancy/id1461463905
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.studiosaraceno.arachnomancy

Dr. Roland Mühlethaler je strokovnjak na področju vibracijske komunikacije žuželk in pajkov.

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

@