Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Marko BATISTA: Stekleno nebo

gostovanje instalacije / 2. – 24. marec 2023
Galerija HUIU (Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika)
Pulj, Hrvaška

O konceptualizaciji dela v pdf knjižici (na tej povezavi).

Fotografija: Maša Pirc, arhiv CONA.

Večkanalna zvočna instalacija Stekleno nebo intermedijskega umetnika Marka BATISTE je nadaljevanje svojevrstnega umetniškega premišljevanja in raziskovanja sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka ali preprosto relacij v trikotniku družba – narava – tehnologija v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik in aktualnih humanističnih konceptov (narava, antropocen, kolonialna kapitalistična matrica idr.). Gre za svojevrstno nadaljevanje pozicij, ki jih je avtor vzpostavil s projektom Fluidni delci vulkanskega pepela (Galerija 001, 2017), apokaliptično zvočno-prostorsko instalacijo, v kateri gledalcu – kljub odsotnosti antropocena – jasno predoči njegovo posredno prisotnost: opustošena krajina, v kateri ostajajo le sledi peščice preživelih (post)humanoidov.

Fotografije iz otvoritve: Dejan HABICHT / Moderna galerija, Ljubljana.

V središču razstave sta precizno izdelana interaktivna, hibridna, vizualno-zvočna objekta – prototipa distopičnega habitata naših prihodnosti, s katerima avtor tematizira projekt na dveh, med seboj prepletenih ravneh, tj. simbolni in praktični ravni umetniškega prikaza. Instalacija Stekleno nebo je sestavljena iz vizualnega in zvočnega dela. Vizualni del tvori dvodelna mimetična instalacija s postnaravnim okoljem, ustvarjenim s 3D printerjem, v katerem avtor splete in vzpostavlja dialog med urbanim in ruralnim habitatom. Zvočni ustroj instalacije vzpostavi s pomočjo elektrolize toksičnih spojin, ki znotraj razširjenega elektronskega sistema v procesu samo-oscilacije in ekstrakcije proizvajajo zvočno sliko. S postavitvijo v središče prenese na materijo tudi zastopništvo (agency), kar prinese delu odprtost v postajanju in prostor za presenečenje. Z izbranimi elementi oziroma materijami in materialnostmi svojih instalacij Marku Batisti ne gre zgolj za razmišljanje o, temveč vselej za premišljevanje z, kar mu omogoča odmik od moralizma in vstop v odprte, vselej fluidne in spremenljive prostore, nad katerimi niti avtor sam nima popolnega nadzora.

Fotografije: Jaka BABNIK, Marko BATISTA.

Marko BATISTA je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik in eksperimentator audio-vizualnih vsebin. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski ALUO, nato pa zaključil še magistrski študij na Central Saint Martins v Londonu. Deluje na presečišču med umetnostjo in znanostjo ter sodeluje z različnimi pomembnimi prizorišči. Skupaj s študenti ALUO je oblikoval umetniški projekt v sklopu petdesetega Beneškega bienala VV2. Na povabilo kustovsov je gostoval v okviru 15. Istanbul bienala, Ars Electronica v Lizu, berlinskega festivala Transmediale ter NET. Audio v Londonu. Že vrsto let sodeluje z domačimi festivali intermedijske umetnosti Pixxelpoint in MFRU v Mariboru. Celoten opus je predstavil v Koroški galeriji likovnih umetnosti, Dvorana Jedinstvo v Zagrebu, ljubljanski galeriji Vžigalica, galeriji DDT Trbovlje. Z zavodom Cona sodeluje že vrsto let. Kustos Boris Groys je njegovo delo predstavil v okviru edicije U3 v Moderni galeriji. Vključen je bil tudi v vse pregledne razstave slovenske umetnosti, ki jih je predstavil MSUM+. Poleg tega se je udeležil razstav: Wonderlab-Novi Sad, Lumina-Portugalska, Art Stays-Ptuj, Svetlobna gverila-Ljubjana, Sajam3N-Hrvaška,..

PREJŠNJE IZVEDBE 

gostovanje instalacije / 16. 11. – 30. 12. 2022
v sklopu KIBLIX 2022: Ljubezen in mir
Kibla, Maribor

zvočni dogodek v živo / petek, 18. november 2022, ob 20:00
instalacija / 17. – 18. 11. 2022
v sklopu cikla Paralelnih zvočnih krajin
Kino Šiška, Ljubljana

gostovanje instalacije / 22. – 24. september 2022
v sklopu Speculum Artium 2022
Delavski dom v Trbovljah

zvočni dogodek / nedelja, 10. 7. 2022
gostovanje instalacije / 10. 7. – 18. 9. 2022
v sklopu 20. festivala sodobne umetnosti Art Stays
Galerija mesta Ptuj

zvočni dogodek v živo / četrtek, 5. maj 2022, ob 20:00
več-kanalna zvočna instalacija
/ 5. 5. – 29. 5. 2022
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

KOLOFON
Umetnik: Marko BATISTA
Besedilo: Jasmina ZALOŽNIK
Tehnična pomoč instalacije: Boštjan ČADEŽ, Brane ŽDRALO, Boris ŠALETIĆ
Kuriranje: Irena PIVKA, Brane ZORMAN
Organizacija: Irena PIVKA, Ana MIZERIT
Odnosi z javnostmi: Matej TOMAŽIN, Mateja LAVRIČ

Produkcija: Cona za galerijo Steklenik, 2022
Soorganizacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Prizorišče: galerija Steklenik gostuje v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova

       

@