Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

parkŽur

izkustveno popotovanje / delavnica na prostem (8+)
mentorici: Tadeja Pungerčar, Barbara Kapelj
oprema: vremenu primerna obleka

Ponedeljek, 10. 10. 2022, ob 17:00, Mestni park Maribor

Četrtek, 31.3.2022 ob 14.00 park Tivoli, v okviru Kulturnega bazarja 2022

Petek, 24.9. ob 10.00 in sobota, 25.9. ob 11.30 festival Bobri

Otroci bodo spoznali svet sodobnih umetnikov in metodo umetniške raziskave. Preko poslušanja in opazovanja okolja po katerem hodijo vodeno, bodo odkrivali kako se umetniki senzibilizirajo za dojemanje narave in okolja.

Delavnica ali voden zvočni sprehod poteka z uporabo sistema silent disco. Prek prenosnega oddajnika, ki ga nosi mentor v torbi, se zvočna vsebina predvaja udeleženkam_cem. Mentor, ki ima tudi mikrofon za neposredno komunikacijo z udeleženci, lahko posnetek ter s tem izvajanje po potrebi ustavlja in skupaj z otroki izvaja predvidene naloge. Delavnico pospremi izobraževalni labbook (povezava).

 

 
 
Se želite zaplesti med korenine dreves? Jim prisluhniti? Aktivno opazovati in raziskovati naravno okolico na zabaven način? Delavnica parkŽur vas bo na ozaveščen način vodila v raziskovanje in spoznavanje okolice. Podali se bomo na pot vzpostavljanja tihe skupnosti, senzibilizacije za prostor in drug drugega. Narava in človek sta že od nekdaj neločljivo povezana. Naravno okolje je že v preteklosti v številnih raziskovalcih in umetnikih budilo željo po raziskovanju, občudovanju in lepoti. veliko umetnikov še danes največ navdiha najde prav v naravi; skozi mnogotera izrazna sredstva ga nato prevedejo v umetniški jezik. Predvsem intermedijski umetniki nemalokrat uporabljajo tudi sodobno tehnologijo.
 

Na delavnici so predstavljena dela: Luka Prinčič: Rizosfera, Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja, JataC:Bibaret JC210120, Boštjan Perovšek: Stenice, mrož in vrata – Steklenik 2018

Cilj delavnice je preko spoznavanja umetniške razikave in koščkov izbranih zvočnih umetnin na aktiven, zabaven in ozaveščen način raziskovati in spoznavati okolico. Vzpostavljati skupnosti, se senzibilizirati za prostor in drug drugega.

Tadeja Pungerčar, sociologinja, samozaposlena v kulturi, že vrsto let deluje na različnih področjih kulture oz. umetnosti, predvsem gledališča in ostalih performativnih umetnosti. Poklicno pot v zadnjih letih usmerja na področje kulturno-umetnostne vzgoje, prenosa znanj na mlajše generacije ter na področje performativnih umetnosti. Od leta 2014 je vodja programa, koordinatorica in producentka festivala Bobri, Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje, ki v svojem programu združuje aktivnosti za otroke in mlade na različnih področjih umetnosti.

Barbara Kapelj je samostojna ustvarjalka na področju kulture – kot scenografinja ustvarja scenografije za filme in gledališče, na neodvisni uprizoritveni sceni pa avtorske projekte, za katere piše tudi tekste. Najbolj odmevni so bili njeni projekti:  »Biographical Fempath 1«, s Schau Räume Villach, 2019, »Tabletol«, z Gledališčem Ane Monro, 2019, “Ljubljančanke«, idr.

Kolofon:
kreatorici in mentorici delavnice: Tadeja Pungerčar in Barbara Kapelj
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
Ilustracija: Nea Likar
fotografije: Sunčan Stone
produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
v okviru projekta konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

@