Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Po poteh medvrstne komunikacije

izkustvena delavnica na prostem (9+)
mentorja: Katarina Radaljac in Uršek Slivšek
oprema: vremenu primerna obleka in obutev

Sobota, 18.9. ob 11.30 in sreda, 22.9. ob 10.00 festival Bobri, Tivoli, grad Tivoli

Sreda, 16. 6. 2021 in četrtek, 17.6.2021
na OŠ Danile Kumar (zaprto)

Petek, 2.7.2021 ob 17.00, Nova Gorica
v okviru R.o.R festivala

Udeleženke_ce spoznavajo zvočni svet živali, odkrivajo različne načine zvočnega sporazumevanja z njimi ter se sprašujejo, na kakšne načine ustvarjajo živali.

Delavnica oz. terenska poslušalnica poteka na sistemu silent disco. Z uporabo prenosnega oddajnika, ki ga mentor nosi v torbi, se zvočna vsebina udeleženkam_cem predvaja prek slušalk. Mentor, ki ima tudi mikrofon za neposredno komunikacijo z udeleženci, lahko posnetek, ter s tem izvajanje delavnice, po potrebi ustavlja in skupaj z otroki izvaja predvidene naloge. Izobraževalni labbook v pdf obliki je dostopen na tej povezavi.

 

 

Udeleženke_ci skozi doživljajsko delavnico odkrivajo zvočni svet različnih živali. Aktivno poslušanje je spodbujeno z vprašanji, nadgrajeno pa s podajanjem novih informacij preko zanimivih, aktivacijskih nalog. Tekom delavnice udeleženke_ci spoznavajo razlike med zvočno komunikacijo in zvočno ustvarjalnostjo različnih živalskih vrst ter se sprašujejo o tem, kaj živali sporočajo, zakaj komunicirajo in kdaj lahko njihove zvoke razumemo  kot izraz zvočne ustvarjalnosti. Se lahko tudi ljudje sporazumevamo z drugimi živalmi preko zvoka? Lahko z njimi ustvarjamo zvočno umetnost? Udeleženke_ci delavnice spoznajo pionirje s področij medvrstne komunikacije in medvrstne umetnosti – kako je Jim Nollman kitom igral blues in kaj je skozi desetletja snemanja in poslušanja istih habitatov ugotovil Bernie Krause, začetnik zvočne ekologije. Udeleženke_ci so spodbujene_i k razmišljanju o živalih kot posameznicah_kih ter prevpraševanju ustaljenih načinov mišljenja o njihovem življenju, socialnih stikih in ustvarjanju.

Uršek Slivšek, diplomirani psiholog (Leiden University, Nizozemska), ima izkušnje na področjih raziskovanja, ustvarjanja, kognicije, učenja, pedagogike in aktivizma. Bil je večletni sodelavec pri mladinskih organizacijah (Družbeno Integrirani, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje) ter akademskih organizacijah (Leiden University Pride, LU Green Office). Vodil je delavnice za otroke s posebnimi potrebami, otroke iz socialno ogroženih družin in marginaliziranih skupin. Pri svojem delu izhaja iz etičnih načel solidarnosti in razumevanja psiholoških dejavnikov na posameznikov razvoj.

Katarina Radaljac, aktivist_ka in magister_ra muzikologije, svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijami z njimi – pri tem povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga. V letu 2019 je uspešno kuriral_a prvo edicijo čezvrstnega glasbenega cikla – animotMUZIK, v januarju 2021 pa še njegovo drugo edicijo.

Kolofon:
kreatorja delavnice in mentorja: Katarina Radaljac in Uršek Slivšek
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
Ilustracija: Nea Likar
foto: Sunčan Stone
Naslovna fotografija: A. t Photography
produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
v okviru projekta konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

@