Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Colin Black: Triangulacija

razstava 8-kanalne zvočne instalacije
7.6. – 10.7.2022
MGLC Švicarija

torek, 7. 6. ob 20.00 – otvoritev in zvočni dogodek v živo
torek, 14. 6. ob 17.00 – delavnica o zvočni terapiji, zvočni sprehodi
sobota, 18. 6. ob 21.00 – vodstvo po razstavi

MGLC Švicarija gosti delo Triangulacija, ki pripada programu galerije Steklenik

kolaž Colin Black

Colin Black z novim umetniškim delomTriangulacija raziskuje zvočne trigonometrije akustične ekologije, ki izpodbija naše klasične predstave o kotih in razdaljah med izbranimi mesti. Zvočno delo in instalacija bosta temeljita na zakonih trigonometrije – z nivoja zvoka, krajine in zemljevida – z namenom prikazati nestabilnost in krhkost tega navidez statičnega geolokacijskega odnosa.

Od zvokov arktičnega kroga do puščave in številnih drugih akustičnih ekologij, ki jih najdemo med temi trigonometričnimi točkami, je cilj umetnika ustvariti novo geolokacijsko delo, ki bo raziskovalo ponovno kontekstualizacijo prostora in krajev, ki niso stabilni, temveč v stalnem medsebojnem toku, in ki jih je treba redno ponovno analizirati in artikulirati.

Cilj metode dela s trigonometrijo je preoblikovati pojem izolirane lokalne ekologije, da bi ponovno konceptualizirali lokalno kot dinamičen integralni element, ki je tesno povezan z drugimi globalnimi okolji. Zvočna trigonometrija bo združena z akustičnimi lokacijskimi zapisi, ki postopno in subtilno razkriva človeško dejavnost in posege v te prostore. Namen umetniške raziskave je osredotočiti se na vseprisotnost antropocena, upodobljenega skozi spreminjajoče se perspektive različnih akustičnih ekologij.

**

Dr. Colin Black je mednarodno uveljavljen zvočni umetnik, ki je leta 2015 prejel nagrado newyorških festivalov za najboljšo zvočno umetnost, nagrado Prix Italia 2003 (najboljše komponirano delo) in se uvrstil v ožji izbor kot finalist na Prix Phonurgia Nova (Francija), Prix Marulić (Hrvaška), Grand Prix Nova (Romunija) in nagrade APRA Professional Development Awards (Avstralija). Black je prejel več nacionalnih in mednarodnih naročil za ustvarjanje inovativnih zvočnih instalacij v Avstraliji, ZDA in po Evropi. Blackov kuratorski prispevki vključujejo mednarodne festivale/izložbe nagrajenih avstralskih akustičnih umetnosti in radijske umetnosti.

 

Kolofon:
Umetnik in skladatelj: Colin Black
Besedilo, kolaž: Colin Black
Strokovni svetovalec: Rok Hribar, Jožef Stefan Institute
Ozelenitev instalacije: Zavetišče za zavržene rastline / Abandoned Plants Sanctuary
Tehnična pomoč pri instalaciji: Irena Pivka
Prevod in lektura: Melita Silič
**Fotografije: Sunčan Stone
Kuriranje: Irena Pivka, Brane Zorman
Organizacija: Irena Pivka, Dušan Dovč
Odnosi z javnostmi: Katarina Radaljac, Karla Železnik
Produkcija: Cona za galerijo Steklenik, 2022
Soorganizacija: MGLC Švicarija
Prizorišče: galerija Steklenik gostuje v MGLC Švicarija

           

 

@