Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Anne Cecilie Lie: (dis)solutions II

razstava 8-kanalne zvočne kompozicije
18. 9.-19. 11. 2021
del projekta Akustično skupno in festivala  Sound Walk City · prelude

sobota, 18. 9. 2021 ob 12ih pred galerijo Steklenik – otvoritev razstave (zvočni sprehod)
torek, 5. 10. 2021 ob 19ih v pred galerijo Steklenik – zvočni sprehod z umetnico

8-kanalna zvočna kompozicija (dis)solutions II preizprašuje bližino teles skozi vodo. Naša telesa so mnoštvo stvari: sestavljena iz enakega števila človeških celic in mikroorganizmov. Kar 70 % pa je vode, ki se neprestano izmenjuje. Naše celice se spreminjajo glede na okolico, v kvantnem svetu pa naj bi celo obstajali na več mestih hkrati. Nismo stabilni. Zvočna delo (dis)solutions II se začne z besedami Astride Neimanis: »Vsi smo odvodni kanal.« Neimanis v svojem delu “Vodna telesa” pravi: »Vsi smo vodna telesa … Kot vodna telesa odtekamo in vremo, naše meje niso nedotakljive, so predmet neprestanih pogajanj. To jih povezuje s svetovi onstran človeškega. Vodna telesa postavljajo na laž prepričanje, da so telesa samo človeška

Zvok, vseprisoten in minljiv, fizičen in vendar povsem neoprijemljiv, odlično predstavlja to zapleteno mrežo, s katero smo obdani. Valovi skozi nas in se odbija od naše kože. Z drugimi telesi se neprestano pogajamo, tudi prek zvočnega valovanja. Kompozicija želi poslušalca popeljati skozi izkušnjo teh srečanj, od planetarne do vodne in mikroskopske ravni. (dis)solutions II vsebuje zvoke iz in zunaj človeškega zvočnega sveta ter poleg terenskih vključuje tudi hidrofonske, elektromagnetne in ultrazvočne posnetke.

V kompoziciji so prisotni zvoki globokomorskih hidrotermalnih vrelcev, zvoki elektromagnetnih valov, ki jih oddaja računalnik (narejen prav iz surovin, ki jih izkopavajo iz teh vrelcev), zvoki veslanja v severnonorveškem oceanu, zvoki Trubarjeve ulice v Ljubljani, zvočni posnetki podzemnega kanalizacijskega sistema v Oslu, zvoki dežja in rek, ki odnašajo vodo v ustja in ožine, zvoki zavijanja vetra skozi cevi in drugi.

Razlaga in zahvala umetnice:

V kompoziciji sem uporabila posnetke globokomorskih hidrotermalnih vrelcev Hansa Tore Rappa iz Univerze v Bergnu in Centra za globinsko raziskovanje K.G Jebsen. Z njim sem sodelovala pri svojem delu na projektu Intersected Waterbodies, ki je bil razstavljen na bienalu X Meta.Morf leta 2020.

Kompozicija, ki se ukvarja tudi z globokomorsko ekologijo in globokomorskim izkopavanjem redkih zemeljskih materialov iz hidrotermalnih vrelcev, vključuje posnetke iz NOAA-National Oceanic and Atmospheric Administration ter Ridge2000/Dr. Tim Crone (LDEO).

Zahvaljujem se Gunnarju Aslesenu pri Vodovodu in kanalizaciji (VAV), ker mi je omogočil snemanje glavnega podzemnega kanalizacijskega sistema v Oslu.

Zahvaljujem se umetniški in jadralni rezidenci The Dinghy AiR, del katere sem bila leta 2020. Ves mesec smo veslali in pluli po severno-norveškem morju. Posnetek, ki ga lahko slišite v kompoziciji je nastal med veslanjem in jadranjem iz Sleneseta.

Hvala tudi Blaukreuzu, ker je na spletni strani freesound.org ponudil svoj posnetek terenskega snemanja Trubarjeve ceste v Ljubljani pod licenco Creative Commons 0. Hvala tudi Felixu Blumeju, ki je na isti spletni strani ponudil svoj posnetek tuljenja vetra skozi majhno plastično cev sredi puščave v Čilu – prav tako pod licenco Creative Commons 0.

Zahvaljujem se tonskemu inženirju Catu Langnesu in razvijalcu Thomu Johansenu pri studiu Notam za pomoč pri postavitvi večkanalnega studia in vsem v podjetju za možnost najema studia. Velika hvala zvočni umetnici in skladateljici Mariam Gviniashvili za temeljit uvod v ambisoniko. Hvala umetnicam in glasbenicam Jiski Huizing in Jennifer Torrence za povratne informacije o skladbi.

Anne Cecilie Lie je umetnica in scenografka, ki deluje v Oslu na Norveškem.  Ukvarja se z zvokom, kiparstvom, bio-umetnostjo, instalacijami, videom, besedilom. Pogosto snuje projekte v sodelovanju z drugimi umetniki iz izbranega ustvarjalnega področja ter na podlagi znanstvenih raziskav, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi ustanovami in lokalnimi skupnostmi. Leta 2019 je bila prvonagrajenka festivala Sound Walk September.

Kolofon
Umetnica: Anne Cecilie Lie
Organizacija: Irena Pivka, Katarina Radaljac
Kuriranje: Brane Zorman
Odnosi z javnostmi: Katarina Radaljac
Prevod in lektura: Melita Silič
Naslovna fotografija: Anne Cecilie Lie

Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
Prizorišča: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost, park Tivoli
Partnerji: Studio Notam

Razstava je del projekta Akustično skupno, ki ga sofinancira EU Ustvarjalna Evropa.

                      

@