Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Irena Pivka in Brane Zorman: Zemljanka Gaja

Pohodna zvočna predstava (11+)
petek, 10. 9. 2021 ob 18ih
pot Drvošec, Cerknica
festival Sound Walk City · prelude
produkcija KD Cerknica in Notranjski regijski park
obvezna prijava na info@kd-cerknica.si

Zemljanka Gaja je predstava, ki si prek zvoka, hoje in vključevanja prostora prizadeva za senzibilizacijo mladih in udejstvovanje na prostem. Poleg doživljanja in razmišljanja o ekološki tematiki se posveča tudi razvijanju čuječnosti.

Na vstopni točki udeleženci prejmejo par slušalk, povezanih s prenosnim FM oddajnikom v nahrbtniku umetnikov, ki spremljata udeležence.

Poleg doživljanja in razmišljanja o ekološki tematiki se posveča tudi razvijanju čuječnosti. Predstava nas iz zaprtega prizorišča, kakršno je običajno gledališče, kino ali galerija, vabi v naravo. Oder zamenja gozd, publika pa ne sedi na udobnih stolih, ampak si obuje pohodne čevlje in se poda predstavi naproti.

Nekatere lokacije na poti so naravna prizorišča – naravni avditoriji, dopolnjeni z arhitekturno dovršenimi opazovalnicami. Od tod so čudoviti pogledi na krajino, ki navdušuje s svojo lepoto in z nenehno spremenljivostjo spodbuja domišljijo. Lahko si zamislimo, da od tukaj zremo v prihodnost. Pred nami se razpnejo možne zgodbe za prihodnje dni.

Distopična zgodba predstave Zemljanka Gaja pripoveduje o morebitni prihodnosti območja Cerkniškega jezera. Zvočno igro doživljamo med sprehodom po izbranem delu poti Drvošec. Med hojo se ustavljamo na opazovalnicah, opazujemo jezero, doživljamo gozd in predvsem poslušamo. Zemljanka Gaja, deklica kot prispodoba in glavni lik zvočne predstave, nas bo popeljala v možen scenarij prihodnosti našega prenapetega planeta, ki še kako usmerja razvoj lokalne krajine.

Irena Pivka, umetnica in producentka, deluje na širokem polju umetniškega ustvarjanja, je soavtorica aktivnega mednarodnega projekta radioCona v okviru zavoda Cona in v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani vodi galerijo za zvok, bioakustiko in umetnost Steklenik. Avtorica se v zadnjih letih prvenstveno osredotoča na projekte, ki osvetljujejo navezavo med krajem, zvokom, zemljevidom in digitalnim orodjem. V soavtorstvu z Branetom Zormanom osredotoča razvijajoče se umetniške izraze na priprave zvočno-geolokacijskih predstav, ki s pomočjo lastnih lokacijskih orodij in zvočnih slik, ustvarjenih s hojo in poslušanjem, z odražanjem družbene realnosti ustanovijo nov prostor.

Brane Zorman, skladatelj, intermedijski umetnik in producent, komponira glasbo za gledališke, plesne in intermedijske dogodke ter predstave. Pri tem raziskuje možnosti obdelave, prezence, percepcije, umestitve in reinterpretacije zvoka ter z uporabo starih in novih tehnologij preči polja glasbenega, večmedijskega in vizualnega prostora. Razvija strategije, tehnike, dinamične in interaktivne interpretacijske module, snema zvočne krajine, kreira ter z uporabo sofisticiranih programskih orodij (M4L, PD, Rasberry Pi) spaja elektronske in akustične zvočne skulpture.

Kolofon
Umetnika: Irena Pivka, Brane Zorman
Besedilo: Irena Pivka
Glasbena kompozicija: Brane Zorman
Glas: Nada Vodušek, Anu Pivka
Prevod in lektura: Melita Silič
Fotografija: Irena Pivka
Ilustracija: Jovana Dukić
oprema slušalk: Tina Žen
Produkcija: KD Cerknica, 2021 in Notranjski regijski park
V sodelovanju z: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti
v okviru fesitvala: Sound Walk City · prelude

Pobudnik Sound Walk City · prelude je platforma walk · listen · create v sodelovanju z zavodom Cona. Producent festivala v Ljubljani je zavod Cona, galerija Steklenik.

@