Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Robertina Šebjanič: Črne kaplje – variacija zvočni sprehod

urbani zvočni sprehod
nedelja, 19. 9. 2021 ob 12ih
Špica, Ljubljana
festival Sound Walk City · prelude
produkcija zavoda Cona, galerija Steklenik
obvezna prijava na info@cona.si

Urbani zvočni sprehod ob reki Ljubljanici nas popelje v prostore, od koder prihaja reka. Zvok, ki odzvanja zlasti v jamah kraškega območja, avtorica pripelje v mestno središče – zvok tišine kraških vodnih jam, ki ga občasno prekinejo kaplje med pronicanjem skozi apnenec.

Projekt Črne kaplje (2017–2021) razpira zvočni vstop v območje, ki je človeškemu ušesu tuje in neznano. Avtorica je obiskala več kraških jam, zvočni zapis, ki ga uporablja pri snovanju 8-kanalne kompozicije, pa črpa predvsem iz Zelških jam in Planinske jame, katerih reke Pivka, Rak in Unica so pravzaprav ista reka, ki se imenuje tudi Ljubljanica.

Odzvanjajoče kapljice v temi jam so zgoščen prikaz kompleksnega in ekstremnega okolja, ki je še vedno polno skrivnosti, teme in posebne lepote, kjer se zdi, da se geološki in biološki čas odvijata v drugih časovnih okvirih. V jamah je zvok, ki prekinja tišino, zvok kapljanja. Majhne, a vztrajno prisotne kapljice so »prenašalke informacij« o življenjskih pogojih v gozdovih, na travnikih, poljih in mestih, ki pronicajo globoko v jamo, kjer so vir hrane za biološko življenje in gradbeni material za geološke strukture.

Sprehod je nastal med procesom dela na istoimenski 8-kanalni zvočni instalaciji, ki jo umetnica pripravlja za galerijo Steklenik.

Robertina Šebjanič je mednarodno uveljavljena in nagrajena intermedijska umetnica,  V svojem delu se ukvarja s filozofskimi vprašanji na stičišču umetnosti, tehnologije in znanosti.Skozi svoje delo obravnava kulturne, (bio) politične in ekološke stvarnosti vodnih okolij. V svojem delu se osredotoča na raziskovanje vpliva človeštva na druge vrste in na pravice ne_človeških entitet, hkrati pa poziva k sprejetju empatičhin strategij do drugih vrst. V svoji analizi teoretičnega okvira antropocena umetnica uporablja izraza ‘aquatocene’ in ‘aquaforming’,s katerima se sklicuje na vpliv ljudi na vodno okolje.

Kolofon
Umetnica: Robertina Šebjanič
Prevod in lektura: Melita Silič
Fotografija: Miha Gobec
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
v okviru fesitvala: Sound Walk City · prelude

Pobudnik Sound Walk City · prelude je platforma walk · listen · create v sodelovanju z zavodom Cona. Producent festivala v Ljubljani je zavod Cona, galerija Steklenik.

@