Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Eduardo Raon, David Rothenberg in Tea Vidmar: AnimotMUZIK

medvrstna zvočna dogodka v sklopu Mednarodnega dne poslušanja zore (International Dawn Chorus Day)

predavanje / petek, 5. maj, ob 18.00
zvočni dogodek v živo
/ petek, 5. maj, ob 19.00
Opazovalnica Kuharica, Cerkniško jezero

zvočni dogodek v živo / nedelja, 7. maj ob 5.06
Koščeva pot, Ljubljansko barje

Mednarodni dan poslušanja zore, ki poteka vsako leto na prvo nedeljo v maju, je praznik največje naravne simfonije. Po vsem svetu ljudje zgodaj vstajajo, da bi uživali v zvokih ptičjega petja.

Pri CONI praznujemo ta dan z vsakoletno produkcijo medvrstnega zvočnega cikla AnimotMUZIK. Skupaj s kuratorico Katarino RADALJAC smo za to priložnost v Slovenijo ponovno povabili uveljavljenega ameriškega klarinetista Davida ROTHENBERGA, ki se mu bosta pridružila harfist Eduardo RAON in vokalistka Tea VIDMAR.

Fotografija: Irena PIVKA, arhiv CONA.

 

Koncept cikla AnimotMUZIK temelji na neposredni medvrstni glasbeni improvizaciji med človekom in drugimi nečloveškimi živalskimi vrstami. Nastopajoče_i umetnice_ki bodo skupaj s prebivalkami_ci naravnega okolja, ustvarile_i skupna ekološka dogodka, ki ju bosta pospremili uvodni predavanji in delavnica, namenjena profesionalnim glasbenicam_kom, ki jih zanima zoomuzikologija.

Pozorno poslušanje in primerno odzivanje na okolico ter vse vpletene v zvočni dogodek, namreč neposredno spremljajo tudi etična pravila medvrstnega ustvarjanja, ki temeljijo na spoštljivem odnosu do drugih živalskih vrst. Te umetnice_ki dojemajo kot samostojne osebnosti, s svojimi lastnimi željami in potrebami po raziskovanju kot tudi odmiku iz stresnih situacij. Zvočna pripoved vsakega dogodka je tako precej fluidna.

Foto: Matej TOMAŽIN, arhiv CONA.

Eduardo RAON je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe. Ustvarja glasbo za gledališke predstave in performanse, intenzivno je dejaven na področju filmske glasbe, napisal in izvedel je vrsto glasbenih spremljav filmov, predvsem v Slovenski kinoteki.

David ROTHENBERG je glasbenik, skladatelj in pisatelj. Kot ugledni profesor predava filozofijo in glasbo na Inštitutu za tehnologijo v Newarku v New Jerseyu. Ukvarja se s preučevanjem odnosa človeka do narave ter z zvoki nečloveških živali, ki jih obravnava kot glasbene. Je eden od glavnih ustvarjalcev na področju medvrstne glasbe, znan po svojih glasbenih improvizacijah z živalmi, zlasti pticami, insekti in kiti. 

Tea VIDMAR je samozaposlena v kulturi kot pedagoginja, performerka in pevka. Deluje na področju uličnega in glasbenega gledališča, glasbe in vokalnih performansov, ustvarja pa tudi glasbo za pripovedovanja, lutkovno in plesno gledališče. Veliko sodeluje z Gledališčem Ane Monro. Kot vokalistka sodeluje v zasedbi The Balkan Experience of Song and Ritual (plošča Initiation (2020)), in Kačis (plošča Nedognano (2021)) ter z različnimi slovenskimi in tujimi glasbenimi improvizatorji (v obliki priložnostnih koncertov ali za avdio zapis – plošči Slovenska abeceda (2019) in Forbidden Arts (2020)). V letu 2019 je ustanovila Gledališki pevski zbor GPZ in z njim ustvarila vokalno uličnogledališko predstavo Ups!, ki je prejela mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020.

Katarina RADALJAC je magister_rica muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijam z njimi. Pri delu povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga. Svoje znanje je izpopolnjeval_a na Glasbeni univerzi v Nürnbergu, pri prof. Martinu Urllichu, enem od vodilnih zoomuzikologov v Evropi. Od leta 2013 je stalen_a honorarni_a sodelavec_ka 3. programa Radio Slovenija – programa Ars.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Kolofon
Umetnice_ki: Eduardo RAON, David ROTHENBERG in Tea VIDMAR
Kuratorica: Katarina RADALJAC
Organizacija: Katarina RADALJAC, Irena PIVKA, Eva TURŠIČ (KD Cerknica)
Tehnična podpora: Brane ZORMAN
Odnosi z javnostmi: Matej TOMAŽIN, Urša GAJŠEK (DOPPS)
Fotografija: Matej TOMAŽIN, Irena PIVKA
Video: Matej TOMAŽIN
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2023

Partnerji projekta so Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in Kulturni dom Cerknica, Notranjski regijski park.

                                   

@