Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

dr. Fon in dr. Vrenko: Pojoča elektrika ODPOVEDANO

ODPOVEDANO

brezplačna delavnica za otroke (7-13 let)
sobota, 14. marec 2020 ob 11.00 (trajanje 2 uri)
potrebna je predhodna prijava na irena@cona.si
del projekta konS

Delavnica Pojoča elektrika udeleženke in udeležence popelje v morje elektromagnetih valov in sevanj, ki nas vselej obkrožajo, a ušesu niso slišni. Ko jim, s pomočjo tehnologije prisluhnemo, ti spregovorijo o skritih poteh električnih napeljav, o notranjosti sodobnih električnih naprav (ki brez premora živčno štejejo in računajo), o hitro utripajočih žarnicah, ki pretentajo oko, uho pa jih brez težav »razkrinka«, o petju elektronskih svečk, in podobnem.

Preko pogovorov, ročne izdelave električne tuljave za lovljenje in poslušanje signalov, zanimivih skupnih iger in sprehoda po lokaciji na več nivojih, se bomo spoznali z razlikami med akustičnim in elektromagnetnim tipom valovanja. Ozavestili bomo vsepristotno elektronsko delovanje, za katerega (pre)pogosto mislimo, da ostaja znotraj meja naprav.

Dogodek spremlja otvoritev razstave: Luka Prinčič: Rizosfera.

Andrej Fon je slovenski glasbenik  (klarinet, saksofon, gajda, brenkala, tolkala, petje, doma narejena glasbila..). Ukvarja se z glasbo različnih žanrov  ( rok v opoziciji, no wave, ljudska glasba, free jazz, svobodna improvizacija,  kantavtorstvo ). Igra ali je igral v skupinah( Strahuljarji, Kraški Solisti, Horda grdih, Žoambo žoet workestrao, Barka tone in bele plombe, Buče 4, Samo gromofon, Tropičja, Olfamož, Oholo!, Svojat ), kot tudi v raznih ad hoc glasbenih zasedbah z slovenskimi in tujimi glasbeniki (Irena Tomažin, Marko Karlovčec,  Seijiro Murayama, Haradhan das Baul, Salamandra salamandra…). Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem,  izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave ter se udejstvuje kot pedagog.

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Plošča, Zanke v prenosu, Tehnike posvojitve in Veznik. Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnih festivalih Agora Creative in Svetlobna Gverila, v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc in drugje.

Kolofon:
kreatorja delavnice in mentorja: Andrej Fon in Staš Vrenko
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
produkcija: Cona, 2020
KONS: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

           

@