Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Boštjan PEROVŠEK: Zvoki starodavnega kraja

4-kanalna zvočna instalacija
15. – 18. 9. 2022, od 10:00 do 20:00
Desni atrij Mestne hiše
(Odpiralni čas Desnega atrija je od 8:00 do 22:00)

Foto: Matej TOMAŽIN, arhiv CONA.

Poslušanje zvokov narave, ki nas spremljajo vsak dan, komaj kdaj velja za okolje iz starodavnih krajev, ki izraža kompleksnost narave, kulture in sodobnega načina življenja. Poslušanje takšne kompleksnosti poslušalcu omogoča, da o sedanjem trenutku razmišlja kot o pretekli, sedanji in prihodnji entiteti sedanjosti.

Delo je bilo pripravljeno za festival SoundCamp 2021, projekt Akustično skupno. Umetnik je v živo oddajal iz lokacije Debela griža pri Volčjem gradu in ob tem zapisal:

»Projekt bo izveden na Debeli griži pri Volčjem Gradu, kjer od leta 2014 zbirajo zvočni material, ki bo soočen z zvokom trenutnega stanja na lokaciji. Uporabljen bo tudi geofon. Kompozicija zajema izbrane arhivske zvoke in zvok v živo v procesu elektroakustične obdelave frekvenčnih režnjev in večstopenjske granulacije zvoka. Projekt v binauralni tehniki, izveden na Debeli griži, bo mogoče spremljati prek mobilnih naprav. Zaželena je uporaba slušalk. Zvočni dogodek se bo začel s prenosom živih mikrofonov, ki se jim bo pridružila elektroakustična kompozicija. Zvok se bo na koncu prelil v Ancient Place Master Mix.«

Boštjan PEROVŠEK (SLO) je skladatelj elektroakustične in bioakustične glasbe, zvočni umetnik in oblikovalec zvočnih prostorov za muzejske in galerijske postavitve.

Produkcija: zavod CONA, del projekta Akustično skupno

@