Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Saša Spačal, Jan Turk: Plast_ika / zvočni dogodek v živo

Torek, 11. 12. 2018  ob 19.00
Saša Spačal, Jan Turk: Plasti_ka, zvočni dogodek v živo
Uvodni nagovor: Sebastjan Kovač in dr. Jože Bavcon ob 110 obletnici Rastlinjakov Tivoli

Saša Spačal, slovenska intermedijska umetnica, grafična oblikovalka, raziskovalka živih sistemov in bioumetnica. Njena dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih razstavah, festivalih in prizoriščih. Kot soavtorica dela Myconnect je skupaj z Mirjanom Švageljem in Anilom Podgornikom prejela častno omembo na Ars Electronica Prix 2015.
Je ena od vodilnih članic inciative ČIPke, ki raziskuje situacijo žensk v znanstveno tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti, ter članica glasbenega kolektiva Theremidi orchestra, audio-vizualne “naredi-sam” skupnosti.

Varstveni biolog Sebastjan Kovač bo spregovoril o ekoloških problemih mikroplastike, predvsem o tistem manj raziskanem vplivu njenega pojavljanja v tleh, kjer organizmi vplivajo na prehajanje mikroskopskih plastičnih delcev med različnimi plastmi. Kot pravi avtor, “v tem procesu kot glavni razkrojevalci tal sodelujejo deževniki, ki s svojim gibanjem prenašajo te počasi razgradljive delce v globje plasti. To je tudi mesto, kjer naj bi delci vstopali v prehransko verigo. Njihov dolgotrajen vpliv na tla in v njih bivajoče organizme ostaja zaenkrat skoraj popolnoma neznan.”

Dr. Jože Bavcon, je priznan botanični in hortikulturni strokovnjak doma in (morda še bolj) drugod po Evropi. Kot dolgoletni neutrudni delavec v Botaničnem vrtu v Ljubljani, njegov odgovorni vodja, vseskozi vso svojo energijo posveča spoznavanju domačega rastlinskega sveta, njegovemu ohranjanju in predstavljanju v širši mednarodni javnosti, tako s predavanji v številnih evropskih in svetovnih botaničnih vrtovih, s promocijo slovenskih samoniklih in hortikulturnih slovenskih rastlinskih posebnosti, kot s številnimi objavami.

@