Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

radioCona: soundcamp 2019

Ob zori s pticami, ob mraku z netopirji
spletni performans in dogodki

24-urno spletno poslušanje oddajanja v živo na platformi REVEIL
Od sobote, 4. maja, od 5.00 zjutraj, do nedelje, 5. maja, 6.00 zjutraj (po srednjeevropskem času) 2019

Sobota, 4. maj:
11.00 – 22.00, poslušalnica spletnega prenosa Reveil v galeriji Steklenik
18.00 in 19.00, botanično vodstvo po Rastlinjaku Tivoli
20.00 Maja Zagmeister: Slišati netopirje (delavnica s SDPVN)
Nedelja, 5. maj:
ob 5.00, radioCona: spletni prenos v živo iz Cerkniškega jezera, Notranjski regijski park, Slovenija

Tudi letos se Cona priključuje šesti ediciji mednarodnega projekta Soundcamp/Reveil, 24-urnem prenosu, kjer umetniki preko odprtih mikrofonov v živo predvajajo zvoke iz narave, ki spremljajo zoro po celem svetu. V živo se prenaša na mednarodni dan zbora zore (International Dawn Chorus Day) po mreži radijskih postaj in transmisijskih projektov.

foto Bojan Pivka

Ob celodnevnem poslušanju neposrednega prenosa spletnega performansa, smo ob tej priložnosti v Stekleniku zasnovali dogodke povezane z zvočno ekologijo.

Pozno popoldne bo botanično vodstvo po Rastlinjaku Tivoli v organizaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.

Ob mraku nam bo Slovensko društvo za preučevanje in varstvo netopirjev z delavnico Maje Zagmeister: Slišati netopirje, predstavilo življenje netopirjev v Sloveniji in njihovo eholokacijo. Dogodek se bo pričel s predstavitvjo številnih zanimivosti iz življenja netopirjev. Ti so sposobni spretnega leta tudi v najtrši temi, kar jim omogoča orientacija z zvokom, t.i. eholokacija. Ob mraku se bomo odpravili na sprehod in prisluhnili oglašanju netopirjev s pomočjo ultrazvočnih detektorjev.

Obiskovalci bodo lahko tudi prisluhnili bioakustični skladbi prebujanja dneva na zemeljski obli iz leta 2018. Skladbo nameravamo predvajati vse do sobote, 11. maja.

Dogodki so primerni za vse generacije. Družine so dobrodošle!

_________

Spletni performansi se odvijajo na različnih lokacijah. Gre za čas dneva, ko so človeški zvoki dokaj tihi, tudi v gosteje poseljenih področjih. Tako je zvočno polje bolj odprto za raznoliko ekologijo kot po navadi. Prenos Reveil omogoča prostor za ta presežek na način, da se v glavnem izogiba govoru in glasbi, vleče ga k prostorom, kjer se srečajo človeške skupnosti srečajo z nečloveškimi in kjer pride do prekrivanja zvočnih svetov.

Projekt Reveil se navdihuje pri posnetkih Gordona Hemptona in Bernieja Krauseja iz 80. in 90. let 20. stoletja, ki sta predstavila zbor zore na obsežnih območjih, kot tudi zajela napredovanje pomladi med pomikanjem po Severni Ameriki. Zamisel o zboru zore po celem svetu, ki bi trajal celih 24 ur, se je občasno že pojavila na seznamu snemalcev divjine in narave. Gordon Hempton in ornitolog Don Kroodsma sta si oba zamislila takšno trajektorijo kot vrsto avralnega deskanja. V 2010, v sodelovanju s Pállom Thayerjem, je Ragnar Helgi Ólafsson predstavil instalacijo DayBreak, Forever, ki uporablja skripto za sekvenciranje pretokov Locus Sonus na enak način, kot jih zdaj izvaja tudi Reveil.

Soundcamp je umetniški kolektiv iz Londona, ki koordinira Soundcamp / Reveil (2014–) in prispeva k Acoustic Commons – zbirki spletišč, pretokov, aktivnosti in virov za krepitev pozornosti glede ekologije vsakdanjega.

Projekt radioCona:soundcamp je izveden v produkciji CONA, 2019
Mednarodna mreža partnerjev: SoundCamp, Locus Sonus, Wave Farm/WGXC-FM, Resonance, NAISA, Radius, CONA in CRiSAP.

@