Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Luka Prinčič: Rizosfera – zvočni dogodek v živo

torek, 9. 6. 2020 ob 20.00 – zvočni dogodek v živo

Dogodek poteka v okviru razstave 8-kanalne zvočne instalacije Rizosfera, ki bo razstavljena v Stekleniku med 6. junijem in 18. septembrom 2020.


foto: Sunčan Stone

Rizosfera je »del fitosfere, ki obdaja koreninski sistem rastlin. Korenine in mikroorganizmi, ki jih obdajajo, živijo v simbiozi.« Kako misliti ta kompleksen podzemni modularni sistem, ki je bistven za vstop v idejo o inteligenci rastlin, s pomočjo zvoka? Proces nastajanja 8-kanalne kompozicije in žive izvedbe se ukvarja z vprašanji o vzniku distribuiranega mišljenja v rastlinskem svetu, s katerim nas seznanjajo nekatere raziskave že nekaj časa. Namesto uporabe mapiranja in terenskih posnetkov, je pričujoče delo nastalo z metodami subjektivne interpretacije in izpisovanja emocionalnih odzivov na informacije in predvidevanja o dogajanju v neposredni okolici korenin v obliki digitalne sinteze zvoka..

V kompoziciji dominira večinoma abstrakten sintetičen zvočni tok, ki ustvarja imerzivne in mestoma sugestivne sonične pokrajine, pulziranja, ritme in premore v čakajoči tišini, ki jo vedno znova prelijejo subsonični valovi ali visoko-leteči ostružki digitalnih napak.

Luka Prinčič (1977) je glasbenik, performer in intermedijski umetnik, ki se skozi leta delovanja na področju računalniške in elektronske glasbe, umetnosti zvoka, intermedijskih instalacij in performansa posveča raznovrstnim pristopom k ustvarjalnim procesom in njihovi manifestaciji v umetniških dogodkih in delih. Diplomiral je na programu Audio Recording Arts (BA) na SAE Technology Institute v Londonu. Specializiran je za računalniško-podprto elektronsko in eksperimentalno glasbo, razdelane funk ritme, potopitvene zvočne pokrajine, glasbo za oder in video, ter umetniške raziskave na področju digitalnih medijev. Nastopal je na festivalih kot so Ars Electronica (Linz), EMAF (Osnabrueck), Netmage (Bologna) in Trouble (Brussels), bil je zaposlen na Ljudmili in Kiberpipi, razstavljal v galeriji Kapelica, Moderni galeriji in MSUM ter s svojimi deli prepotoval Evropo in onkraj (New York, Nova Zelandija).

foto by: Sunčan Stone

@