Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Brane Zorman: Duh dreves | Dotik

večkanalna zvočna instalacija / 6 – 22 oktober 2023
v sklopu festivala IZIS
PINA, Koper
(odpovedano s strani organizatorja)

Zvočno delo Duh dreves | Dotik spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne in konča s tišino. Tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi klimatskih sprememb, suše, požarov. Brane Zorman je z delom Duh dreves I Dotik med tremi prejemniki nagrade Palma Ars Acustica 2022. O konceptualizaciji dela v pdf knjižici (mogoč je nakup tiskane verzije) na tej povezavi.

Avtor namenja posebno pozornost dotiku drevesa; kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in na drugi strani destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja. Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda.

Skladba s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako znotraj samega organizma kot tudi ob dotiku človeka in okolja, ustvarja čustveno in dramatično glasbeno fabulo, nabito z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo. Dinamična osemkanalna prostorska postavitev vsrka poslušalca v središče zvočnega dogajanja.

Instalacija prikazuje, raziskuje in beleži spremembe električne prevodnosti, ki so posledica intenzivnega sušenja posameznih rezin debla. Prek toplotnih, električnih in nihajnih senzorjev in pretvornikov pretvarja parametre v vizualno in slišno obliko. Rezine se sušijo in pokajo. Naseljujejo jih mikrobi, plesni, drevesne gobe in v tem procesu razkrajanja spreminjajo svojo obliko. Na simbolnem nivoju nas novo nastale drevesne strukture soočajo s pomanjkanjem vode in vlage.

Brane Zorman je skladatelj, zvočni in intermedijski umetnik, zvočni manipulator, producent in kurator. Zvočna dela komponira za gledališke, intermedijske in plesne predstave. V odnosu do zvoka in prostora razvija različne strategije, tehnike, dinamične in interaktivne module, snema in reinterpretira zvočne krajine in z uporabo sofisticiranih orodij kreira elektronske in akustične zvočne skulpture.

PREJŠNJE IZVEDBE 

6-kanalna zvočna instalacija / 17. 10. – 30. 11. 2022
gostovanje v Botaničnem vrtu Sežana

zvočna instalacija / 19. 5. – 11. 9. 2022
zvočni dogodek v živo / 18. junij 2022, ob 20.00
+MSUM
– v sklopu skupinske razstave Zasilni izhod

zvočni dogodek v živo / 28. maj 2022, ob 18.00
Šempas – v okviru R.o.R festival

razstava 8-kanalne zvočne instalacije / 15. 5. do 10. 9. 2021
zvočni dogodek v živo / 18. maj 2021, ob 20.00

MGLC Švicarija

KOLOFON

V sklopu festivala IZIS:

Kurator: Marko Vivoda
Producent: Borut Jerman
Odnosi z javnostmi: Darja Oražem

Splošen kolofon dela:

Umetnik: Brane Zorman
Svetovanje: Valentina Cvetkovič, Boris Semenič
Kuriranje: Irena Pivka
Izvedba vibracijskega senzorja: Gregor Krpič
Delo na terenu (Trzin): Morales d.o.o., Rok Rudigaj, Boštjan Divjak
Prevod in lektura: Melita Silič
Fotografija: Brane Zorman, Irena Pivka
Naslovna fotografija:
Sunčan Stone
Organizacija: Irena Pivka
Odnosi z javnostmi: Matej Tomažin
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
Prizorišča: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost, MGLC, Švicarija, Program Ars, festival IZIS
Partnerji: MGLC Švicarija
Zahvala: Zavod Kersnikova 4

            

 

@