Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

dr. Fon in dr. Vrenko: Zvočni sprehod

Delavnica za otroke (7-13 let)
sobota, 18. januar 2020 ob 11.00 (trajanje 2 uri)

Delavnica Zvočni sprehod otroke spodbuja, da prisluhnejo zvoku okolice, med tem ko se potepajo po ulicah, parku ali naravi. Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočno krajino okolice in za poslušanje zvokov, ki nas vsakodnevno obkrožajo.

Na delavnici bodo udeleženci seznanjeni s pomenom zvočnih sprehodov in s praktično uporabnostjo eholokacije, kot jo uporabljajo nekatere živali in ljudje. Otroci, opremljeni z binauralnimi mikrofoni in slušalkami, bodo odšli na sprehod. Med sprehodom bodo v parih in trojicah skupaj z mentorjema izvedli več različnih nalog, usmerjenih v senzibilizacijo poslušanja okolice. Raziskovali bodo možnosti različnih pozicij mikrofonov in opazovali razlike v slišanem. Mentorja in otroci bodo izvedli kratke improvizirane koncerte v različnih akustičnih prostorih.

Oprema:
Vremenu primerna obleka in obutev.

Dogodek poteka v okviru 12. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri ter spremlja otvoritev razstave: Jata C: Bibaret JC210120.

Andrej Fon je slovenski glasbenik  (klarinet, saksofon, gajda, brenkala, tolkala, petje, doma narejena glasbila..). Ukvarja se z glasbo različnih žanrov  ( rok v opoziciji, no wave, ljudska glasba, free jazz, svobodna improvizacija,  kantavtorstvo ). Igra ali je igral v skupinah( Strahuljarji, Kraški Solisti, Horda grdih, Žoambo žoet workestrao, Barka tone in bele plombe, Buče 4, Samo gromofon, Tropičja, Olfamož, Oholo!, Svojat ), kot tudi v raznih ad hoc glasbenih zasedbah z slovenskimi in tujimi glasbeniki (Irena Tomažin, Marko Karlovčec,  Seijiro Murayama, Haradhan das Baul, Salamandra salamandra…). Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem,  izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave ter se udejstvuje kot pedagog.

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Plošča, Zanke v prenosu, Tehnike posvojitve in Veznik. Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnih festivalih Agora Creative in Svetlobna Gverila, v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc in drugje.

Kolofon:
kreatorja delavnice in mentorja: Andrej Fon in Staš Vrenko
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
producentka: Jasmina Založnik
Fotografije: Sunčan Stone
produkcija: Cona, 2020

@