Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Anne Cecilie Lie: (dis)solutions II

umetniška rezidenca
delo na 8-kanalni zvočni kompoziciji (dis)solutions II
čas: 30. 6.-10. 7. 2021
lokacija: studio Notam v Oslu in on-line
v okviru projekta Akustično skupno

foto: Claudia Lucacel

V okviru rezidence nastaja 8-kanalna zvočna kompozicija (dis)solutions II, naročena s strani zavoda Cona za galerijo Steklenik. Delo bo premierno izvedeno septembra 2021. Umetnica v času rezidence ustvarja v prostorskem avdio studiu Notam (Norveški center za tehnologijo, umetnost in glasbo), kjer ima na voljo 24-kanali zvočni sistem. Delovni prostor umetnice vključuje tudi mesto Oslo, njen atelje, gozd, tramvaje in, kot pravi sama, “vse vmes”.

Anne Cecilie Lie je o ustvarjalnem procesu zapisala:

“Za galerijo Steklenik razširjam svoj geolokacijski zvočni sprehod (dis)solutions II, ki sledi Oslovi mreži podzemnih kanalizacijskih sistemov.  Z njo, na simbolni ravni, izpostavljam bližino teles skozi vodo in druge entitete. Priprave svojih zvočnih sprehodov vedno začenjam s pogostim in dolgotrajnim preživljanjem časa na izbranem območju. Poslušam, snamem, se pogovarjam z ljudmi, ki tam živijo in delajo. V sodelovanju z domačini, zgodovinarji, biologi, geologi, zoologi, antropologi in drugimi, pogosto tudi mapiram celotno območje. Končana dela pogosto vključujejo terenske posnetke, intervjuje in besedila. Aplikacija mi omogoča skrbno umeščanje zvokov na določena mesta znotraj začrtanega območja. Zvoki pronicajo drug v drugega, a na čas in vrstni red vplivata hitrost in pot poslušalca. Glavni izziv pri mojem delu za galerijo Steklenik, je ta format prilagoditi za zaokroženo 8-kanalno zvočno kompozicijo. Moja dela so pogosto zelo dolga, zato se pri tem ustvarjalnem procesu pojavlja še eno vznemirljivo vprašanje – kako strniti to izkušnjo za galerijo. In nenazadnje, kako prenesti skladbo iz Osla v Ljubljano. A tema je univerzalna – vsi smo povezani skozi vodo, tektonske plošče, delce in valove, ne glede na to, kako narazen smo. Ko ustvarjam in premišljujem o vsebini kompozicije (dis)solutions II, sem na tak način povezana tudi z Ljubljano.”

Anne Cecilie Lie je umetnica in scenografka, ki deluje v Oslu na Norveškem.  Ukvarja se z zvokom, kiparstvom, bio-umetnostjo, instalacijami, videom, besedilom. Pogosto snuje projekte v sodelovanju z drugimi umetniki iz izbranega ustvarjalnega področja ter na podlagi znanstvenih raziskav, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi ustanovami in lokalnimi skupnostmi.

Umetniška rezidenca Anne Cecilie Lie poteka pod okriljem mednarodnega projekta Akustično skupno, ki ga financirata Evropska unija, program Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za javno upravo RS.

           

@