Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Marko Batista: Stekleno nebo

interaktivna zvočna instalacija
5.5. – 29.5.2022
Muzej sodobne umetnosti Metelkova
+MSUM gosti delo Stekleno nebo, ki pripada programu galerije Steklenik

četrtek, 5.5.2022
ob 19.00 – otvoritev razstave
ob 20.00 – zvočni dogodek v živo

Večkanalna zvočna instalacija Stekleno nebo intermedijskega umetnika Marka Batiste je nadaljevanje svojevrstnega umetniškega premišljevanja in raziskovanja sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka ali preprosto relacij v trikotniku družba – narava – tehnologija v kontekstu ekokritičnega diskurza, okoljskih politik in aktualnih humanističnih konceptov (narava, antropocen, kolonialna kapitalistična matrica idr.). Gre za svojevrstno nadaljevanje pozicij, ki jih je avtor vzpostavil s projektom Fluidni delci vulkanskega pepela (Galerija 001, 2017), apokaliptično zvočno-prostorsko instalacijo, v kateri gledalcu – kljub odsotnosti antropocena – jasno predoči njegovo posredno prisotnost: opustošena krajina, v kateri ostajajo le sledi peščice preživelih (post)humanoidov.

V središču razstave sta precizno izdelana interaktivna, hibridna, vizualno-zvočna objekta – prototipa distopičnega habitata naših prihodnosti, s katerima avtor tematizira projekt na dveh, med seboj prepletenih ravneh, tj. simbolni in praktični ravni umetniškega prikaza. Instalacija Stekleno nebo je sestavljena iz vizualnega in zvočnega dela. Vizualni del tvori dvodelna mimetična instalacija s postnaravnim okoljem, ustvarjenim s 3D printerjem, v katerem avtor splete in vzpostavlja dialog med urbanim in ruralnim habitatom. Zvočni ustroj instalacije vzpostavi s pomočjo elektrolize toksičnih spojin, ki znotraj razširjenega elektronskega sistema v procesu samo-oscilacije in ekstrakcije proizvajajo zvočno sliko. S postavitvijo v središče prenese na materijo tudi zastopništvo (agency), kar prinese delu odprtost v postajanju in prostor za presenečenje. Z izbranimi elementi oziroma materijami in materialnostmi svojih instalacij Marku Batisti ne gre zgolj za razmišljanje o, temveč vselej za premišljevanje z, kar mu omogoča odmik od moralizma in vstop v odprte, vselej fluidne in spremenljive prostore, nad katerimi niti avtor sam nima popolnega nadzora.

Marko Batista je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik in eksperimentator audio-vizualnih vsebin. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski ALUO, nato pa zaključil še magistrski študij na Central Saint Martins v Londonu. Deluje na presečišču med umetnostjo in znanostjo ter sodeluje z različnimi pomembnimi prizorišči. Skupaj s študenti ALUO je oblikoval umetniški projekt v sklopu petdesetega Beneškega bienala VV2. Na povabilo kustovsov je gostoval v okviru 15. Istanbul bienala, Ars Electronica v Lizu, berlinskega festivala Transmediale ter NET. Audio v Londonu. Že vrsto let sodeluje z domačimi festivali intermedijske umetnosti Pixxelpoint in MFRU v Mariboru. Celoten opus je predstavil v Koroški galeriji likovnih umetnosti, Dvorana Jedinstvo v Zagrebu, ljubljanski galeriji Vžigalica, galeriji DDT Trbovlje. Z zavodom Cona sodeluje že vrsto let. Kustos Boris Groys je njegovo delo predstavil v okviru edicije U3 v Moderni galeriji. Vključen je bil tudi v vse pregledne razstave slovenske umetnosti, ki jih je predstavil MSUM+. Poleg tega se je udeležil razstav: Wonderlab-Novi Sad, Lumina-Portugalska, Art Stays-Ptuj, Svetlobna gverila-Ljubjana, Sajam3N-Hrvaška,..

Kolofon:
Umetnik: Marko Batista
Besedilo: Jasmina Založnik
Tehnična pomoč instalacije: Boštjan Čadež, Brane Ždralo, Boris Šaletić
Prevod in lektura: Melita Silič
Kuriranje: Irena Pivka, Brane Zorman
Organizacija: Irena Pivka, Ana Mizerit
Odnosi z javnostmi: Katarina Radaljac, Mateja Lavrič
Fotografija: Jaka Babnik, Marko Batista
Produkcija: Cona za galerijo Steklenik, 2022
Soorganizacija: Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Prizorišče: galerija Steklenik gostuje v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova

       

@