Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

dr. Fon & dr. Vrenko: Zvočni mikroskop

brezplačna delavnica (9 – 14let)

petek, 10. junija 2022 ob 17.00 (trajanje 2 uri)
Modna hiša Maribor, Partizanska cesta
obvezna prijava tukaj

Sobota, 22. maj 2021 ob 18.00 (trajanje 2 uri), Kulturni dom Cerknica
Obvezna prijava na info@kd-cerknica.si.

Delavnica Zvočni mikroskop nagovarja otroke, ki želijo prisluhniti zvoku, neslišnemu za človeška ušesa. Namen je zbuditi zanimanje za zvočnost nam praviloma neslišnega sveta. Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje komaj zaznavnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop.

Na delavnici bodo udeleženci uvodoma osvojili osnovne fizikalne zakonitosti prenosa zvoka, kar bodo tudi praktično preverili. Mentorja bosta predstavila možnost izdelave mehanskega in digitalnega orodja, s katerim je mogoče prisluhiti tihim ali sicer neslišinim zvokom. Otroci bodo sestavili mehansko napravo za okrepitev neslišnega zvoka.

Mentorja bosta predstavila tudi delovanje in možno rabo kontaktih mikrofonov ter izdelan digitalni zvočni mikroskop (kontaktni mikrofon, pametni telefon, slušalke, vezje). Zvočni mikroskop bodo udeleženci na delavnici praktično preizkusili, z njim bodo skušali ujeti neslišne zvoke in ustvarjati.

Utrinki prve izvedene delavnice:

Delavnica je del projekta KONS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Andrej Fon je slovenski glasbenik  (klarinet, saksofon, gajda, brenkala, tolkala, petje, doma narejena glasbila..). Ukvarja se z glasbo različnih žanrov ( rok v opoziciji, no wave, ljudska glasba, free jazz, svobodna improvizacija,  kantavtorstvo ). Igra ali je igral v skupinah( Strahuljarji, Kraški Solisti, Horda grdih, Žoambo žoet workestrao, Barka tone in bele plombe, Buče 4, Samo gromofon, Tropičja, Olfamož, Oholo!, Svojat ), kot tudi v raznih ad hoc glasbenih zasedbah z slovenskimi in tujimi glasbeniki (Irena Tomažin, Marko Karlovčec,  Seijiro Murayama, Haradhan das Baul, Salamandra salamandra…). Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem,  izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave ter se udejstvuje kot pedagog.

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Plošča, Zanke v prenosu, Tehnike posvojitve in Veznik. Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnih festivalih Agora Creative in Svetlobna Gverila, v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji, v Galeriji Vžigalica, Galeriji Škuc in drugje.

Kolofon:
kreatorja delavnice in mentorja: Andrej Fon in Staš Vrenko
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
tehnična pomoč: RogLab (laserski rezkalnik)
produkcija: Cona, 2019
KONS: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

           

@