Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

AnimotMUZIK Loški muzej Škofja Loka

Loški muzej Škofja Loka
Nedelja, 12. maj 2024
18:00, Biljana Ristić: Zgodovina grajskega vrta in uršulinke (predstavitev)
18:30, Katarina Radaljac: Medvrstna zvočna komunikacija (predavanje)
19:00, ptice, Tea Vidmar, Žiga Jenko, Jure Boršič (zvočni dogodek v živo)

AnimotMUZIK je koncertni cikel, ki se odvija v parkih in vrtovih širom Slovenije. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, katerih zvok nečloveških živali postane partitura ali inspiracija za njihovo ustvarjanje. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, publiko pa vabi k čuječnemu poslušanju. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje. Naslavlja vključujočo, sočutno in zvočno bogato možno prihodnost, kjer pojem glasbe ni omejen v okvire antropocenega razmišljanja.

Foto: Matej Tomažin.

Ekološki koncertni cikel se prične vsako leto pomladi, z začetkom na prvo nedeljo v maju, in obeležuje Mednarodni dan poslušanja zore.

Skupni koncert ptic in glasbenih ustvarjalcev Teje Vidmar, Žige Jenka in Jureta Boršiča bosta vpeljali predavanje zoomuzikologinje Katarine Radaljac ter vodstvo in predstavitev zgodovine grajskega vrta in življenja uršulink višje kustosinje za zgodovino Biljane Ristić.

Foto: Jerica Brečič.

Vrtovi so bili od nekdaj stalnica človekovega vsakdana. Skozi stoletja so imeli različne vloge, bodisi so zelenjavni vrtovi pomenili preživetje za prebivalstvo, bodisi so bili kot okrasni vrtovi kraj oddiha, kontemplacije in druženja bogatejših prebivalcev dvorcev in graščin.

Tako Loški grad kakor grajski vrt ob njem se v pisnih virih omenjata že od srednjega veka (grad od 13. stoletja in vrt od 14. stoletja). Vrt so vzdrževali in urejali podložniki v okviru tlake, ki so jo opravljali za freisinškega škofa kot lastnika Loškega gospostva. Kakšna je bila njegova prvotna zasnova in kdaj so bile zasajene lipe, danes ni znano. Domneva pa se, da naj bi bile stare od 230 do 300 let. Vrt je bil do sredine 18. stoletja zavarovan le z lesenim plotom, nato pa je dobil kamnito obzidje.  

Konec 19. stoletja so Loški grad kupile sestre uršulinke in ga preuredile v dekliško šolo. Grajski vrt so uporabljale tudi za pouk, saj so se gojenke poleti učile v lipovem drevoredu, spoznavale botaniko, ob toplejših poletnih mesecih pa so na vrtu telovadile in igrale košarko (korbball). Poleg učnih in športnih dejavnosti so na vrtu potekale tudi cerkvene procesije (marijanska procesija, dan sv. Rešnjega telesa), praznovanja godov in rojstnih dnevov ter zaključki šolskih let. Ob vseh aktivnostih jim je družbo na grajskem vrtu delalo tudi nekaj živali, kot so papiga Kokica, srnjaka Janko in Moni, zajčki in lisjak Fuchsi.  

Med drugo svetovno vojno so bile sestre uršulinke pregnane iz gradu in Škofje Loke, na gradu pa so Nemci nastanili okupacijske urade. Po koncu vojne je bilo na gradu organizirano taborišče za zajete slovenske domobrance, nato zapor za nemške vojne ujetnike in do leta 1958 kazensko-poboljševalni zavod. Leta 1959 se je v grad preselil Loški muzej in nekaj let zatem na Grajskem vrtu vzpostavil ’muzej na prostem’, ki je na ogled še danes.

Biljana Ristić
Višja kustosinja za zgodovino
Loški muzej Škofja Loka

Ostali dogodki v ciklu AnimotMUZIK:

Krater
Nedelja, 5. maj 2024
5.08 (zjutraj), ptice, Tea Vidmar, Jure Boršič, a l l j a, (zvočni dogodek v živo) in
kolektiv Krater: Čajanka iz podivjane gradbene jame

Arboretum Volčji Potok, Boljkova galerija
Sobota, 11. maj 2024
19.00, Katarina Radaljac: Medvrstna zvočna komunikacija (predavanje)
19.45, ptice, Eduardo Raon, Tea Vidmar, Jure Boršič, (zvočni dogodek v živo)
Dogodek je ob plačilu vstopnice v Arboretum brezplačen.

MGLC Plečnikov avditorij, park Tivoli
Nedelja, 12. maj 2024
5.08 (zjutraj), ptice, Eduardo Raon, Žiga Jenko, a l l j a, (zvočni dogodek v živo) in
Ana Čavić: Nit brez konca, IV. dejanje (Zora) (performans)

Produkcija: Cona, v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka.

@