Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Brane Zorman: Duh dreves

razstava 8-kanalne zvočne instalacije
15. 5.–18. 6. 2021

sobota, 15. 5. 2021 ob 12.00 (opoldne) – sobotna družinska otvoritev
torek, 18. 5. 2021 ob 19. 00 – večerna otvoritev in zvočni dogodek v živo

Začne se s tišino. Največ tišine je v naravi, pozimi. Spanje je počitek. In počitek nosi v sebi klico pričakovanja. Telesa mirujejo, kot da bi prenehala živeti; čakajo. Čakajo dolgo. Tišina, negotovost, nedorečenost, čas, ki teče v večnih ciklih in ponavljanjih. Ob povišani temperaturi se drevesa po (vse krajši) zimski hibernaciji prebudijo in prično s črpanjem vode ter rudninskih snovi po deblu v liste, kjer se pospešeno prične fotosinteza, nova rast listov, vej, obnova poškodb, za eno mero (letnico) se poveča debelina debla. Gromozansko velik stroj, a le del še večjih, se ponovno požene.

V skladbi Duh dreves avtor govori o naključju in o pravilu, o trenutku, ko se zgodi premik, sprememba, ko se cikel ponovno vzpostavi. Kot da bi pljuča po dolgi odsotnosti zajela zrak. Droben niz nam neslišnih visokofrekvenčnih pokov, ki pulzirajo v drevesni masi, je znak in ta sproži serijo dogodkov, ki celotni biosistem ponovno poženejo v tok. Postavljena instalacija drevesnega debla bo z vstavljenimi senzorji in tipali poslušala pretok zvočnih sprememb v lesnem tkivu in jih dodajala v osnovno glasbeno strukturo osemkanalne skladbe.Ko drevesu s posebej občutljivimi senzorji prisluhnemo in zajete vibracije prenesemo v naše slišno območje, zaslišimo osnutek minimalistične kakofonične simfonije, ki kontinuirano nastaja, se spreminja, spaja in izginja v nenehnem ciklu dihanja. Ritmični vzorci, nihanja, visokofrekvenčne modulacije pulzirajočih kapilar v naraščanju in v pokajočem spuščanju tlaka so kot mikroelementi jezika veliko širše sposobnosti komunikacije dreves in gozda. Ob zaključku cikla vse ponovno utone v mirovanje, počitek in tišino.

Dogodek v živo bo izveden kot elektroakustični dogodek, na katerem bo avtor v galeriji na statično postavljeni instalaciji z dodatnimi materiali ter s fizičnimi intervencijami ustvarjal in reinterpretiral razstavljeno skladbo.

Brane Zorman je skladatelj, zvočni in intermedijski umetnik, zvočni manipulator, producent in kurator. Zvočna dela komponira za gledališke, intermedijske in plesne predstave. V odnosu do zvoka in prostora razvija različne strategije, tehnike, dinamične in interaktivne module, snema in reinterpretira zvočne krajine in z uporabo sofisticiranih orodij kreira elektronske in akustične zvočne skulpture.

Kolofon:
Umetnik: Brane Zorman
Kuriranje: Irena Pivka
Organizacija: Irena Pivka, Katarina Radaljac
Prevod in lektura: Katja Kosi, Melita Silič
Odnosi z javnostmi:Katarina Radaljac
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
Prostor: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost
Partnerji:
MGLC Ljubljana in Švicarija

@