Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival

sreda, 13. februar ob 20.00
Kino Šiška, dvorana Katedrala
dokumentarni film, izobraževalna projekcija
82 min / angleški podnapisi
+ kratko predavanje Katje Čičigoj

Projekcija filma Donne Harawaye je igrivo in zanimivo zastavljeno raziskovanje njenega življenja, vplivov in zamisli. Haraway pripoveduje s strastjo in pogosto zaide k stranskim zgodbam, film je strukturiran kot zaporedje pogovorov, ki ga je lastnoročno pomagala zgraditi, o različnih temah, vključno s kapitalizmom in antropocenom.

Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival
Fabrizio Terranova
BE / 2016 /
Donna Haraway je ena od najprepoznavnejših in najbolj relevantnih glasov naše dobe, je človek, ki nam pomaga premišljati o tem, kar se nam dogaja zdaj, na način, kot sem zapisala on prevodu ene od njenih knjig v francoščino, »proizvodnje upanja na robu brezna«. Uteleša »eko-filozofsko« mišljenje – akutno, zahtevno, ne išče bližnjic, hkrati pa udejanja moč za predloge, ki jo danes nujno potrebujemo. Harawayjevo šele začenjajo prevajati v francoščino, ta zakasnitev je zagotovo vsaj delno povezana z zahtevnostjo njenega jezika.
A ko spregovori, njena intenzivnost, humor in iskrenost, ki jih izraža, poskrbijo, da ta teža izpuhti. Dokumentarni film Fabrizia Terranove bo pravo razkritje za vsakogar, ki jo dojema kot zahtevno avtorico, prikazan pa bi moral biti na čim več različnih krajih, vključno z raziskovalnimi središči in povsod drugod po svetu, kjer razvijajo mišljenje jutrišnjega dne. Kinematografija Fabrizia Terranove je obarvana z navidezno realističnim a diskretno domišljijskim slogom, kar se izvrstno prilega načinu prisotnosti, zaradi katere je ta potret zgled integritete. Njegova sredstva ne prevzamejo vodilne vloge in hkrati ne ponujajo nevtralnega stališča, Harawayjeve ne omejujejo nič bolj kot so omejevala Joséeja Andreija, ki mu je namenil svoj prvi, zanimiv film. V obeh primerih portretirancu dopušča, da je iskren na sebi lasten način, dovolj zaupa delovanju podobe, s katero ta zapis pretvori v soustvarjeno dokumentarno delo. Zares sem neizmerno hvaležna temu režiserju, ker je znal izkoristiti svoj talent, inteligenco in senzitivnost za realizacijo resničnega prenosa intelegence in čustev. Prav tako želim posebej poudariti, da je Harawayjevi vlil neizmerno samozavest, saj smo doslej poznali samo njena posneta predavanja, tokrat pa ji je Terranova omogočil, da v živo predaja svoje najbolj drzne misli.
Isabelle Stengers, maja 2016
(profesorica filozofije in sociologije, Svobodna univerza v Bruslju (ULB), Bruselj)

Fotografije: Kaja Brezočnik

@