Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Brane Zorman: Duh dreves | Dotik – zvočni dogodek v živo

četrtek, 3. 6. 2021 ob 20.00 pred MGLC Švicarija
ponovitev FM zvočnega dogodka v živo (preko sistema Silent Disco)

torek, 18. 5. 2021 ob 20. 00 pred MGLC Švicarija
FM zvočni dogodek v živo (preko sistema Silent Disco)

Zaradi omejenega števila slušalk je prijava (cona@cona.si) na dogodek obvezna. S tem bomo omogočili, da performansu prisostvuje čimveč zainteresiranih.

Dogodek poteka v okviru aktualne razstave Brane Zorman: Duh dreves | Dotik, pripravljene za galerijo Steklenik in predvidene za poslušanje med 15.5. in 10.9.2021.

Brane Zorman bo izpred vhoda v Švicarijo v živo izvedel predelano verzijo skladbe Duh dreves | Dotik, ki je v različnih fazah in inteziteti nastajala dve leti. Koncertni dogodek bo izveden v prostorski ambisonični tehnologiji, z opremo Silent Disco, ki jo sestavlja več mikro FM oddajnikov in slušalk kratkega dometa na večih frekvencah. Ambisonična tehnologija obiskovalcem_kam omogoča posebno intenzivno sonično doživetje vpetosti in obkroženosti z zvokom v prostoru. Umetniku pa dovoljuje, da zvoke v skladbi prosto premešča in jih manipulira v 360 kotnem sferičnem prostoru, hkrati pa ga posreduje preko običajnih stereo slušalk do poslušalk_cev.

Zvočno delo Duh dreves | Dotik spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne in konča s tišino. Tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi klimatskih sprememb, suše, požarov.

Avtor namenja posebno pozornost dotiku drevesa; kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in na drugi strani destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja. Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda.

Skladba s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako znotraj samega organizma kot tudi ob dotiku človeka in okolja, ustvarja čustveno in dramatično glasbeno fabulo, nabito z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo. Dinamična osemkanalna prostorska postavitev vsrka poslušalca v središče zvočnega dogajanja.

**

Brane Zorman je skladatelj, zvočni in intermedijski umetnik, zvočni manipulator, producent in kurator. Zvočna dela komponira za gledališke, intermedijske in plesne predstave. V odnosu do zvoka in prostora razvija različne strategije, tehnike, dinamične in interaktivne module, snema in reinterpretira zvočne krajine in z uporabo sofisticiranih orodij kreira elektronske in akustične zvočne skulpture.

Kolofon:
Umetnik: Brane Zorman
Svetovanje: Valentina Cvetkovič, Boris Semenič
Izvedba vibracijskega senzorja: Gregor Krpič
Delo na terenu (Trzin): Morales d.o.o., Rok Rucigaj, Boštjan Divjak
Prevod in lektura: Melita Silič
Naslovna fotografija:
Brane Zorman, Irena Pivka
**Fotografije dogodka: Sunčan Stone
Organizacija: Irena Pivka, Katarina Radaljac
Odnosi z javnostmi: Katarina Radaljac
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
Prizorišča: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost, MGLC, Švicarija, Program Ars
Partnerji: MGLC Švicarija
Zahvala: Zavod Kersnikova 4

    

@