Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

dr. Fon & dr. Vrenko: Zvočni mikroskop

brezplačna delavnica (7 – 13 let)
Sobota, 14. september 2019 ob 12.00 (trajanje 2 uri)

Delavnica Zvočni mikroskop nagovarja otroke, ki želijo prisluhniti zvoku, ki je človeškemu ušesu neslišen. Namen je zbuditi zanimanje za poslušanja zvočnosti nam neslišnega sveta. Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje drobnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop.

Na delavnici bodo udeleženci uvodoma poslušali improviziran koncert za kup odpadnega železja nato osvojili osnovno fizikalno zakonitost potovanja zvoka, kar bodo tudi praktično preverili. Mentorja bosta predstavila možnost izdelave mehanskega in digitalnega orodja, preko katerega je poslušanje tihih ali neslišinih zvokov sploh mogoče. Otroci bodo sestavili mehansko napravo za poslušanje neslišnega zvoka.

Mentorja bosta tudi predstavila delovanje in možno rabo kontaktih mikrofonov in izdelan kristalni zvočni mikroskop (kontaktni mikrofon, pametni telefon, slušalke, predojačevalec). Zvočni mikroskop bodo udeleženci na delavnici praktično peverili, iskali neslišne zvoke in poskušali ustvarjati z njimi.

Utrinki prve izvedene delavnice:

Delavnica je del projekta KONS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost. Delavnica spremlja otvoritev razstave OR poiesis: KISETSU Quarry

Kolofon:
kreatorja delavnice in mentorja: Andrej Fon in Staš Vrenko
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
tehnična pomoč: RogLab (laserski rezkalnik)
produkcija: Cona, 2019
KONS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

                    

@