Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

parkŽur

izkustvena, brezplačna delavnica na prostem (7-13 let)
sobota, 13. marec 2021 od 11.30 do 13.00
zbirno mesto: pred MGLC Ljubljana
mentorici: Tadeja Pungerčar, Barbara Kapelj
predhodna prijava: cona@cona.si
oprema: vremenu primerna obleka in obutev
ob otvoritvi razstave island | fjorar

Narava je že v preteklosti mnogim znastvenikom in umetnikom prebujala občutek za raziskovanje, občudovanje in lepoto. Še danes mnogi umetniki največ navdiha najdejo prav v naravi in jo nato skozi mnogotere izraze prevajajo v umetniški jezik.

Delavnica je vodena preko sistema silent disco (prenosni FM oddajnik kratkega dosega in slušalke z vgrajenim FM sprejemnikom).

Na delavnici bodo otroci s pomočjo sistema silent disco, spoznali svet sodobnih umetnikov in metodo umetniške raziskave ter opazovanja okolja. S pomočjo mentorja in zvočnega posnetka, ki jih bo spremljal in usmerjal, se bodo skozi prostor gibali po začrtani poti, po urbanem in naravnem okolju v njihovem mestu. Aktivno bodo zaznavali okolico (hiše, predmete, živali, naravo, ljudi) ter se nanje odzivali. Individulano in v skupini. Kot posamezniki, a povezani v skupino s fizično razdaljo, bodo na novo spoznavali že znano okolje, se poizkusili nanj odzvati in ga tudi za nekaj trenutkov soustvariti. 

Cilj delavnice je preko spoznavanja umetniške razikave in koščkov izbranih zvočnih umetnin na aktiven, zabaven in ozaveščen način raziskovati in spoznavati okolico. Vzpostavljati skupnosti, se senzibilizirati za prostor in drug drugega.

Tadeja Pungerčar, sociologinja, samozaposlena v kulturi, že vrsto let deluje na različnih področjih kulture oz. umetnosti, predvsem gledališča in ostalih performativnih umetnosti. Poklicno pot v zadnjih letih usmerja na področje kulturno-umetnostne vzgoje, prenosa znanj na mlajše generacije ter na področje performativnih umetnosti. Od leta 2014 je vodja programa, koordinatorica in producentka festivala Bobri, Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje, ki v svojem programu združuje aktivnosti za otroke in mlade na različnih področjih umetnosti.

Barbara Kapelj je samostojna ustvarjalka na področju kulture – kot scenografinja ustvarja scenografije za filme in gledališče, na neodvisni uprizoritveni sceni pa avtorske projekte, za katere piše tudi tekste. Najbolj odmevni so bili njeni projekti:  »Biographical Fempath 1«, s Schau Räume Villach, 2019, »Tabletol«, z Gledališčem Ane Monro, 2019, “Ljubljančanke«, idr.

Kolofon:
kreatorici in mentorici delavnice: Tadeja Pungerčar in Barbara Kapelj
koordinatorica pedagoških vsebin: Irena Pivka
tehnični vodja: Brane Zorman
Ilustracija: Nea Likar
produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021
v okviru projekta konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost

           

@