Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja – zvočni dogodek v živo

torek, 22. 9. 2020
18.00 ali 18.45: dr. Roland Mühlethaler: Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrež
20.00: večerna otvoritev in zvočni dogodek v živo

(v okviru projekta konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost)

Prosimo za predhodno najavo na dogodke na: cona@cona.si


Foto: Roland Mühlethaler

Umetniško delo Zvočna prepletanja deluje na področju spajanja znanosti in umetnosti. Znanstveno proučevanje vibracijskih signalov živali (biotremologija) je z vidika zvočne umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali, skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji. Posebno mesto v instalaciji imajo pajkove mreže, prisotne v razstavnem prostoru. Pajkove mreže namreč niso zgolj pasti za plen, ampak delujejo tudi kot neke vrste podaljšek pajkovih senzornih sistemov. Vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna.Razstava odstira ta nevidni zvočni svet s pomočjo zvočne projekcije neobdelanih zvokov aktivnosti žuželk in pajkov, ter s pomočjo zvočne kompozicije, ki bazira na istem zvočnem viru. Ta je naknadno elektronsko obdelan, sledi pa zvočnim osnovam naravnih zvokov – kot sožitje naravnega in umetnega. Večina ​​posnetkov je bilo narejenih v studiih Zavoda Cona in Boštjana Perovška, s pajkovkami, ki bosta prisotni tudi v razstavnem prostoru. Za snemanje je bil uporabljen niz piezo senzorjev izdelanih po meri. Nekaj izbranih posnetkov je bilo narejenih s senzorji povezanimi s pajkovo mrežo v studiu Tomás Saraceno, nekateri posnetki pa so del zasebnega zvočnega arhiva Rolanda Mühlethalerja.

V okviru razstave se bo odvil zvočni dogodek v živo, v fokusu katerega bodo raznovrstni neobdelani zvoki pajkov in žuželk, ki tvorijo tudi osnovo dela Zvočna prepletanja. Te zvoke bo Boštjan Perovšek v živo moduliral ter tako poslušalcem ponudil bolj neposreden vpogled v svoje doživljanje zvokov teh živih bitij.

Fotografija: Miha Godec

Boštjan Perovšek je glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra s skupino SAETA, ustvarja pa tudi glasbo za film, gledališče, performanse, multimedijske instalacije ter zvočne krajine za muzeje in galerije.

@