Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost / Gallery for sound, bioacustics and art

AnimotMUZIK II čezvrstni glasbeni cikel

kompozicija: Tilen Lebar: Emancipacija fávne
kuratorica: Katarina Radaljac
9. 1.–5. 3. 2021
razstava 8-kanalne zvočne instalacije

9. 1. 2021 sobotna družinska otvoritev in strokovno vodstvo po razstavi
12. 1. 2021 Ina Puntar, večerna otvoritev in zvočni dogodek v živo
26. 1. 2021 Vid Drašler, zvočni dogodek v živo
9. 2. 2021 Eduardo Raon, zvočni dogodek v živo

Zoomuzikološki cikel AnimotMUZIK je zvočno raziskovanje in medvrstni interakcijski eksperiment, ki sodelujoče spodbuja k ustvarjanju z zvoki nečloveških živali ter k prevpraševanju uveljavljenih načinov izražanja skozi glasbo. V sklopu treh koncertnih večerov glasbenice_ki improvizirajo na isto skladbo, ustvarjeno iz zvokov in/ali glasbe živali. Kompozicijo pripravi gostujoča_i zvočna_i umetnica_k. Glasbenice_ki so spodbujene_i, da se odzovejo na to vnaprej pripravljeno kompozicijo, se poglobijo v uporabljene zvoke nečloveških živali, njihovo počutje in način izražanja ter prek slednjega odkrijejo svojo interpretacijo in odziv na slišano. Vsakemu zvočnemu dogodku sledi diskusija z nastopajočo_im o izkušnjah med procesom dela.

V tokratni ediciji cikla predstavljamo zvočno instalacijo Emancipacija fávne skladatelja Tilna Lebarja, ki naslavlja živalsko industrijo ter njene panoge (živinorejo, zabavno, tekstilno industrijo idr.). Zvočna instalacija se na to problematiko odziva z nadvse lepo “plastificiranimi” zvoki, ki jih lahko razumemo kot produkte živalskega izvora, lepo zapakirane v plastiko in z rokom uporabe. Estetizirane padajoče kapljice krvi, kriki, izdihljaji, hropenje in zvoki odiranja pri živem telesu prinašajo novo zvočno izkušnjo s približevanjem in ozaveščanjem prikritega … Poslušalko_ca odvezuje od potlačitev in vzbuja zavest, da so vsi ti zvoki posledica nepretrganega izkoriščanja nečloveških živali, pa tudi delavk_cev, ki nas na nek način (s tem ko psihološke travme jemljejo na svoja ramena) varujejo pred psihičnim trpljenjem.

Gostujoči skladatelj Tilen Lebar je kot saksofonist in komponist aktiven predvsem na področjih klasične, improvizirane, eksperimentalne, jazz in popularne glasbe. Kot komponist se je že predstavil na večjih festivalih sodobne glasbene umetnosti po Evropi, kot improvizator in saksofonist pa je sodeloval na koncertnih ciklih v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Od septembra 2019 je na podiplomskem študiju kompozicije v Haagu na Nizozemskem.

Katarina Radaljac je aktivistka in magistra muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakciji z njimi. Pri tem povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga.

Ina Puntar je glasbenica mlajše generacije, ki se ukvarja z raziskovanjem glasu. Zanimajo jo predvsem sodobne zvočnosti, do katerih pristopa z zavedanjem zgodovinskih in etničnih praks.

Vid Drašler je deloval v jazz-rockovskem Zmajevem repu in zasedbi Malik. Z zasedbo Balžalorsky –Drašler so ustvarili presežek na domači jazzovski sceni. Enako senzibilno bobna v šansonski Orkestradi. Naslednji vrhunec je dosegel s triom Drašler –Karlovčec –Drašler, v katerem pa hrupnejša improvizacija nikakor ne pomeni manjše jasnosti.

Eduardo Raon je portugalski harfist in skladatelj, ki živi v Ljubljani. Ukvarja se s širokim estetskim spektrom, ki vključuje vse od sodobne glasbe, jazza, eksperimentalne glasbe, etna, noisa, popa, retra, rocka, do elektronske glasbe. Konec leta 2013 je pri lizbonski založbi SHHPUMA (Clean Feed) izdal svoj solo prvenec The Drive For Impulsive Actions.

Kolofon:
Skladatelj: Tilen Lebar
Glasbenice_ki: Vid Drašler, Ina Puntar, Eduarno Roan
Kuratorica cikla: Katarina Radaljac
Organizacija: Irena Pivka, Brane Zorman
Prevod in lektura: Katja Kosi, Melita Silič
Odnosi z javnostmi: Katarina Radaljac
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2020/2021
Prostor: Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost, Park Tivoli, FM 88.8 MHz
Fotografija: Julija Rauluševičiūtė; objavljeno pod licenco CC BY 2.0, https://www.flickr.com/photos/wcmcwi/4348434337/

@